Източногерманката Ангела Меркел разкри за какво е мечтаела преди да падне Стената

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, 30 години след падането на Берлинската стена, че когато е била гражданка на комунистическа Източна Германия, е мечтаела да посети Скалистите планини в САЩ и да слуша Брус Спрингстийн, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ако Берлинската стена не беше паднала преди 30 години и Източна Германия празнуваше 70-ата си годишнина, „Вие каква щяхте да станете?“, отправи въпрос към Меркел германското издание „Шпигел“. „Със сигурност нямаше да се срещнем“ с вас, отговори тя.

Мрачна атмосфера обгръща 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена

Германският канцлер е израснала в източната провинция Бранденбург, която бе част от Германската демократична република.

„В крайна сметка щях да реализирам мечтата си: в ГДР жените се пенсионираха на 60-годишна възраст“, каза Меркел, която сега е на 65 години.

„Така че щях да си взема паспорта преди пет години и да отпътувам за Америка. В ГДР пенсионерите разполагаха със свободата да пътуват – на тези, които вече не са полезни като социалистически работници, им се позволяваше да излизат“ от страната, обясни тя.

„Да видя Скалистите планини, да обикалям с автомобил и да слушам Брус Спрингстийн – това ми беше мечтата“, довери Меркел, споделяйки, че винаги е била привличана от размерите, разнообразието и културата на Съединените щати.

Американската звезда Брус Спрингстийн бе любимец на източногерманската младеж и през 1988 г. стана един от малкото западни певци, изнесли концерт в Източен Берлин, отбелязва Франс прес.

30 г. след падането на Берлинската стена контрастът между Източна и Западна Германия се запазва

Благодарност към Горбачов

Междувременно германският президент Франк-Валтер Щайнмайер благодари на бившия съветски лидер Михаил Горбачов за ролята му за създаването на условия за обединението на Германия, предаде Асошиейтед прес.

Президентът на Германия изрази огорчение от състоянието на отношенията между Европа и Русия в навечерието на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

В писмо, адресирано до Горбачов и разпространено днес от президентската канцеларията, Щайнмайер пише, че мирното обединение на Германия и завършекът на разделението на Европа нямаше да са възможни без смелите и хуманни решения взети тогава от съветския лидер.

Германският президент призна, че не всички надежди от преди три десетилетия са се оправдали. Той написа, че това, което най-много го натъжава, е състоянието на германско-руските и европейско-руските отношения и допълни, че е важно да не се оставяме в плен на отчуждението, появило се през последните години.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София