„Икономиката има по-здрава основа и това е добрата новина“, но коя е лошата

Добрата новина е, че днес икономиката има по-здрава основа. Милиони хора се възползват от ваксини, които са обещание за нормален живот – да прегърнеш приятели и любими хора. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в реч, посветена на световната икономика в условията на пандемия и качена на сайта на МВФ.

Още по темата

В същото време обаче продължава да има и опасности, допълни Георгиева.

Пътищата на отделните икономики се различават. Все още няма ваксини за всички и навсякъде. Твърде много хора продължават да губят работата си, а бедността нараства. Твърде много страни изостават, посочи управляващият директор на Фонда.

Трябва да продължим да бъдем бдителни, предупреди Георгиева.

МВФ е решил да преразгледа към повишение прогнозата си за развитието на световната икономика през тази и през идната година и това е благодарение на ваксинациите, а също и на високите темпове на възстановяване в САЩ и Китай. Речта на Георгиева бе подготвена за видеоконференция, организирана от американския Съвет по международните отношения.

През януари прогнозирахме растеж на световната икономика от 5,5 на сто за 2021-а, а сега очакваме ускоряване отчасти благодарение на допълнителната подкрепа и на новия финансов пакет, приет в САЩ. Друг фактор е очакваното икономическо възстановяване заради ваксинирането на хората в много развити страни до края на тази година.

Това ще позволи да се преразгледа към повишение прогнозата ни и за 2022 година, както ще научите идната седмица от доклада за перспективи за развитието на световната икономика, посочи Георгиева.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!