Икономист предупреди: Всички с левове в “дюшеци и буркани” горят с еврото без доказан произход

Икономист предупреди: Всички с левове в “дюшеци и буркани” горят с еврото без доказан произход

Интересен коментар направи доц. д-р Драгомир Стефанов от катедра “Недвижима собственост” в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) за инвестициите в имоти.

Страхът в част от населението, че, присъединявайки се към еврозоната от следващата година, ще пренесем по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити и това ще оскъпи цената на кредита, също кара част от “играчите”

да влизат на пазара и да купуват, посочи експертът и допълни, че това е едната причина за повишеното търсене на пазара на жилищни имоти в България от началото на 2024 г.

Втората причина, която макар да е обективна, но за нея официално не се говори, е известният на анализаторите факт, че горе-долу колкото депозити официално има в банковата система на физически лица – между 75 и 80 млрд. лева, почти още толкова са спестяванията на населението в дюшеци, кутии за обувки и други неща под леглата в домовете, коментира експертът.

Този кеш, ако е в левове, трябва буквално за няколко месеца да се превърне в евро, защото е опасно да не “изгори” след една година, когато ще спре обмяната на левове, а освен това обменянето на по-големи суми вече ще е проблем, защото за над 5000 лева ще трябва да се доказва произходът на средствата, посочи Стефанов.

Според него този факт за определена група българи е основна мотивация при инвестициите в недвижими имоти – легализиране на скрити доходи, за които не са платени данъци.

По думите на Стефанов през последните години бизнесът с недвижими имоти в страната е станал много привлекателен за такъв тип “играчи” не само от България,

но и от чужбина, които “превъртат” кеш в страната.

Бизнесът в жилищни имоти в България през последните години е сред тези, които се ползват за препиране на пари, обобщи експертът.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!