Илияна Йотова: Трябва да популяризираме хилядолетната ни история по света, тя е нашата гордост

Йотова на "Перистера": Магично място, пълно с красиви легенди

Трябва да популяризираме хилядолетната ни история по света, тя е нашата гордост, призова Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото отбелязване на 10-годишнината от откриването на крепостта „Перистера“ на хълма Св. Петка в Пещера. „Това е магическо място, пълно с много красиви легенди. Казват, че хилядолетия назад хората тук пуснали ято гълъби, за да им покаже кое е най-сигурното място, където да издигнат крепост. Нарекли я на гълъбите – Перистера. Според друго предание тук имало старо тракийско светилище“, посочи в приветствието си вицепрезидентът.

„Тази крепост е като голяма каменна книга, прелиствайки пласт след пласт, четем дългата българска история и душите ни се изпълват с гордост“, изтъкна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, която е ръководител на екипа, възстановил крепостта. Йотова изрази надежда, че археологическите разкопки ще продължат и държавата ще подкрепи тази дейност.

На кмета на Пещера Йордан Младенов и на общинското ръководство вицепрезидентът благодари за амбицията да развиват това място.

ФОТО: pzdnes.com

„Днес „Перистера“ е и арена за изява на таланти, за представяне на изкуство, за събития с международно значение. Успешно свързвате минало, настояще и бъдеще“, посочи Илияна Йотова. По думите й хилядолетната българска история е малко позната навън, а тя е богатството, с което да се гордеем пред света.

ФОТО: pzdnes.com

Вицепрезидентът подчерта и дейността на медия „Стандарт“ за популяризиране на културно-историческото ни наследство чрез инициативата „Чудесата на България“, която е под патронажа на Йотова.

Гост на тържествата на „Перистера” бе Славка Бозукова, издател на „Стандарт” и председател на Общество „Културно наследство”  – българският представител на най-голямата организация за опазване на културното наследство на Стария континент Европа Ностра. Тя припомни, че обновената крепост на хълма Света Петка бе Чудо на България за 2014 г. в кампанията „Чудесата на България” и пожела тази година „Перистера” да вземе голямата награда за културно-исторически туризъм.

ФОТО: pzdnes.com

„Чудото, което задмина всички останали исторически обекти от културното ни наследство, сравнявайки се с още 20 обекта на територията България е факт. Днес крепостта е повод за гордост, място на духовност и символ на решителността на държава, община и учени да откриват и популяризират подобни исторически обекти. Ще продължим заедно напред“, каза Славка Бозукова. Тя открои приноса на доц. Бони Петрунова, която като археолог върна блясъка на крепостта на гълъба и я первърна в културно-историческа атракция. Без труда доц. Петрунова това нямаше да се случи, каза Бозукова.

ФОТО: pzdnes.com

Пещера има своя нов символ, своята визитна картичка пред България, Европа и света. Това е крепостта „Перистера“. На нас се пада честта да предадем на следващите поколения, както ключа на Пещера, така и ключа на „Перистера”, каза в приветствието си кметът на града Йордан Младенов. Той подчерта, че Пещера  ще продължи да инвестира в културно-историческия туризъм.

ФОТО: pzdnes.com

„През тези 10 години крепостта стана едно от Чудесата на България, наложи се като една от най-посещаваните туристически дестинации и спечели приза „Крепост на десетилетието“, каза още Младенов. Той подчерта, че „Перистера е едно от местата в Пещера, които най-точно илюстрират връзката между древното и вечното. Това място, което има над 1700 години история и показва Пещера на длан  е едно прекрасно кътче за отдих и култура, прекрасен парк, в който заедно съжителстват  минало и съвремие, истopия и ĸyлтypa.“

ФОТО: pzdnes.com

Бони Петрунова изказа благодарност към всички, дали своя труд, професионализъм, постоянство  и отношение към реставрацията на крепостта „Перистера“. Тя отново декларира решителността си да продължи с разкопките  за да се получи пълна картина за живота и бита на хората живели по тези места.

В тържеството участваше духовият оркестър на съвместното командване на специалните операции (СКСО) с командир генерал-майор Явор Матеев, които взеха участие в първото православно литийно шествие в Пещера.

Литийно шествие с чудотворна икона на Света Петка водено от архиерейски наместник – свещеноиконом Любомир Траянов, събра миряните пред едноименната църква, за да съпроводят  една от най-старите икони в България до крепостта „Перистера“ .

Шествието потегли предвождано от кмета на община Пещера Йордан Младенов, председателя на Общински съвет- Пещера Васил Филев, зам.-кмета Гълъбина Карамитрева, секретаря на Общината Галя Стоянова. Сред участниците бяха общински съветници, представители на общински и регионални държавни структури, общественици и културни дейци, за да може всички да се поклонят  там, където е поставено началото на летоброенето по нашите християнски земи.

При преминаването на шествието по целия маршрут, към десетките граждани и гости на града се присъединяваха много граждани. По- късно се присъединиха вицепрезидентът на Р.България Илиана Йотова, началникът на кабинета на вицепрезидента Надя Младенова, доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей и Славка Бозукова -главен редактор и изпълнителен директор на в. „Стандарт” и председател на Общество „Културно наследство“.

В двора на крепостта, свещеноиконом Любомир Траянов и  енорийските свещеници от Пещера отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен за здраве и просперитет. Програмата продължи със спектакъл на прабългарска школа „Бага Тур“- „Скрижалите на Тангра“.

След официалната част, поздрав към пещерци, гостите от областта и града със свои изпълнения  отправиха гайдарски състав „Наздравица“,  фолклорни формации на ЦПЛР- ОДК Пещера и квартет „Интро“.

Със забележително светлинно и огнено шоу за финал завърши празничният ден по повод  10- годишнината от откриването на крепостта „Перистера“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!