„Има такъв народ“ внася сигнал за корупция в ЕСО

Депутатът от „Има такъв народ“ Георги Георгиев обяви, че в парламентарната им група е получен сигнал за корупция, свързана с нарушения в обществени поръчки в Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това стана ясно от интервю в предаването „Студио Хъ“ на телевизията „Седем осми“.

Забраниха концесии, заеми, назначения, сделки: БЕХ ли е камъкът на раздора

След като са се запознали с него, от партията са решили да го изпратят до главния прокурор и до КПКОНПИ, както и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Като член на т.нар. Комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, Георгиев каза, че ще депозира сигнала за разглеждане и проверка и от нея.

Георгиев показа части от сигнала, който засяга различни обществени поръчки от 2016 г. насам, но в много от тях се появява като изпълнител една и съща фирма. Според документите е нарушен член от Закона за обществените поръчки, според който не може участник в процедура да е подизпълнител на друг.

Прилаганата схема е как някой подава по-ниска ценова оферта, след това се отказва, а поръчката се печели от друга фирма с по-висока цена. Нейн подизпълнител става отказалата се компания, която свършва работата за обявената от нея сума, а с разликата се ощетява държавата, обясни депутатът от „Има такъв народ“.

Според Георгиев това е пример за корупция и „как се правят олигарси в България“. Той не назова име на човек, а в показаните документи има имена на фирми, но каза че и връзката на компанията, която често е влизала в описваната схемата с ръководството на ЕСО, ще се проверява от комисията и органите.

Според него и зад проблемите и скандала с исканите документи от „Булгартрансгаз“ за Балкански поток се крие „страх, че могат да се покажат много, много закононарушения за сума почти към 3 млрд. лева.“

Георгиев призова гражданите да изпращат още сигнали за корупция.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!