Ирена Анастасова: Ако има ред и правила, стимулиране на младите хора и прозрачно управление – ще върнем нашите деца в България

Ирена Анастасова: Ако има ред и правила, стимулиране на младите хора и прозрачно управление - ще върнем нашите деца в България
В задълбочаваща се икономическа криза тежестите трябва да се разпределят по-солидарно

„Темата за семейството е важна тема, защото за нас в БСП в България най-тежкият проблем е демографската катастрофа.

В предизборната ни платформа основните неща, които предлагаме са в помощ на българското семейство. За пенсионерите – настояваме за преизчисляване на пенсиите им. Ние сме го предлагали в рамките на всеки следващ бюджет. Последният път, в който са били преизчислявани партиите, е било през 2008 година“. Това заяви зам.-председателят на БСП и кандидат за народен представител от коалиция „БСП за България“ Ирена Анастасова в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио.

По думите й пенсионерите са от най-уязвимите групи в обществото ни, както и хората, които отглеждат сами децата си, хората с увреждания, работещите млади семейства. Тя подчерта, че предложенията на левицата – сред които семейното подоходно облагане и безплатни лекарства на децата до 14 години  – са насочени към това да помогнат именно на тези групи от хора.

Анастасова сподели, че по време на среща с избиратели в Ловешко, е била разтърсена от коментар: „Не искам 50 лева на месец, искам да върнат децата ми в България“.

„Ножицата между бедни и богати в България се увеличава. В задълбочаваща се икономическа криза тежестите трябва да се разпределят по-солидарно. Богатите хора трябва да поемат солидарно тежестта“, смята Анастасова. Затова от левицата предлагат тези, които получават заплати над 3600 лева, да се увеличат данъците им с 15 % на първа стъпка, и 20 % на втора.

Предложението на БСП за минимална работна заплата е 720 лева.

По отношение на подкрепата на малък и среден бизнес, Анастасова коменира/ „Искаме да върнем ролята на Българската банка за развитие – тя беше създадена за помощ на малкия и среден бизнес. В последните 2-3 години видяхме кой бизнес се възползва от средствата – предимно едрият. Ще разширим мрежата на клонове на банката в областни градове. Ще създадем финансов щит за малките и средни предприятия, като подкрепа за ликвидността им чрез ББР. Достъпът до малки и средни предприятия до алтернативни източници за финансиране.“

Зам.-председателят на БСП подчерта, че от левицата предлага и увеличаване на средствата за майчинството – от 380 лева на 650 лева. Сред другите предложения от платформата на „БСП за България“ са безплатни учебници; за работещите родители – опрощаване на данъците за едно дете – 500 лева, за две деца – 1000 лева.

„В рамките на това Народно събрание, нашата ПГ предложи въвеждането на ваучери за децата, които не са детска градина или ясла – но са кандидатствали. Сега се предлага „компенсиране на разходите“, но все още не се знае с колко“, обърна внимание те.

По темата образование, в която Анастасова е експерт, тя заяви: „Подкрепям реда и правилата в училище. Тази политика на управление на коронакризата в страната – на хаос, рефлектира и в системата на образованието. Педагогическите колективи нямаха ясни правила още от началото. При всички случаи подкрепям присъственото обучение. Можеше да се случи с правила – спрямо процентът на заболеваемостта в едно училище – да се решава дали децата ще учат дистанционно или присъствено, както е била ситуацията при грипни епидемии“. По думите й в момента тече имитация на обучителен процес. Тя подчерта, че нивата на децата според тестове, направени в две сериозни столични училища, в 7 клас има до 80 % двойки по БЕЛ.

„За 4 години в това Народно събрание битката ми бе за промяна на учебното съдържание и учебните програми. Не може в системата на образование да говорим за реформа, когато не са променени учебното съдържание и учебните програми“, категорична е тя. По думите й през 2001 година учебната програма е била променена – като материалът е бил преместен с 3 години надолу, така че по думите й сега до голяма степен децата не разбират какво учат. От левицата настояват за един учебник по един предмет. Важното обаче е какво пише в тези учебници – какво учебно съдържание даваме на децата, категорична е Анастасова.

„Ако има ред и правила, стимулиране на младите хора, прозрачно управление, ще върнем нашите деца в България“, заяви тя.

По темата „здравеопазване“, зам.-председателят на левицата коментира: „Ние смятаме, че каквото и да се случва в системата на здравеопазване, реформите трябва да са такива, че всеки български гражданин да има достъп до  здравеопазване. Понякога не мога да говоря, а ми идва да плача, като виждам какво се случва в малките населени места. Проблемите са огромни. Основното ни искане е болниците да не бъдат търговски дружества.“


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!