Ирена Анастасова: БСП ще направи пълен преглед на учебното съдържание и промяна, която да бъде съобразена с годините на децата

Ирена Анастасова: БСП ще направи пълен преглед на учебното съдържание и промяна, която да бъде съобразена с годините на децата
В ловешката болница в последните години са закрити 4 отделения, две от които – кардиология и гастроентерология

„Всеки има право да работи като член на СИК и това няма никакво отношение към работата на в училище. Не виждам защо Министерството на образованието се старае да получи тази информация – кои учители ще бъдат членове на СИК.

Това се прави, за да се внуши на учителите, че всяко тяхно действие се следи“ Това заяви Ирена Анастасова, зам.-председател на БСП и кандидат за народен представител от „БСП за България“ в Ловеч по повод информация за съвещание, проведено със зам.-министър на образованието, в което една от поставените задачи е била изготвяне на списъци с учители, които ще са членове на СИК. По думите й това е лична воля на всеки човек. Тя уточни, че към момента не се правят такива списъци, но действията са показателни за опита да се контролира всичко от страна на управляващите и да се налага страх.

По повод дистанционното обучение, Анастасова изтъкна: „Работата на МОН беше да каже какво се случи с децата в рамките на тази година на дистанционно обучение. Нещата не са розови, въпреки че говорителите на МОН си слагат розови учители, когато говорят.

Пътувам в цялата страна. И родителите, и колегите изобщо не са толкова оптимистично настроени. Този престой на децата вкъщи е пагубен. Ако някой ви каже, че всичко това може да бъде наваксано – ще ви излъже.“ Анастасова даде пример с направени тестове за ориентир в знанията на учениците след продължително дистанционно обучение –в голямо столично училище 80 процента от седмокласниците са получили двойки по математика.

„България е една от държавите, които са с най-дълъг период на отсъствие от училищата“, подчерта Анастасова.

По темата за реформа в образование, Анастасова изрази мнение, че не може да съществува промяна без съдържателна реформа – пълен преглед на учебното съдържание и промяна, която да бъде съобразена с годините на децата, за да могат да го разбират. Второ – квалификацията на учителите е опорочена – раздаване на удостоверения, липса на всякакъв контрол върху качеството на квалификацията. А тя е много важна. И трето – няма как да се случи в образованието каквото и да е било, ако не се чуят учителите. Няма как да се правят реформи от хора, които не са хващали дневник в ръката си.

По темата здравеопазване и справяне със здравната криза, Анастасова коментира: „Още в началото предложихме няколко неща – чисти болници от коронавирус; разяснителна кампания и за ваксинирането, и за вируса. Такава до момента няма. Медиите се опитват да компенсират това, което правителството не направи. И трето – състоянието на здравеопазването е резултат най-вече от факта, че болниците са търговски дружества“.

„Смятам, че българските граждани все повече си отвориха очите. Не смятам, че строежът на магистрала „Хемус“ може да компенсира тежките проблеми в Северозападна България. Не смятам, че ще доведе до съживяване на икономиката и подпомагане на малкия и среден бизнес. В ловешката болница в последните години са закрити 4 отделения, две от които – кардиология и гастроентерология. Нали знаете какво значи това, ако хората имат кардиологични проблеми? Строителството на магистрали не е панацея за решаване на проблемите ни“.

В края на участието си, зам.-председателят на БСП отправи въпроси към зрителите: „Живеете ли по-спокойно? Получават ли децата ви по-качествено образование? Имате ли достъп до навременна здравна помощ? Доволни ли сте от доходите си? Ако отговорите на повечето въпроси са „не“, нужно е да гласувате против статуквото на 4-ти април.“


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!