Ирена Анастасова: Докато не достигнем 5% от БВП за образование, в България не може да има траен просперитет

Ирена Анастасова: Докато не достигнем 5% от БВП за образование, в България не може да има траен просперитет
„Ние не сме отстъпили от нашите идеи и принципи и сме се стремяли във всяко едно Народно събрание да ги реализираме”,

заяви Ирена Анастасова, водач на листата с кандидати за народни представители на „БСП за България” за 11 МИР Ловеч, в предаването „Здравей, България” на NOVA.

„Аз съм професионалист в сферата на образованието, в която съм се доказала и мога да помогна. Колкото и трудно да беше, вече всички политически партии признаха забележките на БСП и за новия закон за средно образование, и към законодателството в сферата на висшето образование и наука. Би било по-добре, ако това се беше случило преди години”, каза тя защо се кандидатира за нов мандат като народен представител.

По нейните думи в средното образование на първо място трябва да се промени принципът „парите следват ученика”, тъй като това е довело до силно разслоение между училищата и силна разлика в качеството на образованието в различните училища.

„Трябва да се променят учебните програми, защото нашите деца четат неразбираемо учебно съдържание. Особено внимание трябва да се обърне и на квалификацията на учителите”, посочи Анастасова.

„Висшето образование е крайно недофинансирано. Радвам се, че в последните работни дни на това Народно събрание бяха приети промените за увеличаване заплатите на преподавателския състав, но това е крайно недостатъчно. БСП счита, че докато не достигнем средното за ЕС 5% от БВП за образование, 1% за висше образование и 0,5% за наука, в България не може да бъде постигнат траен просперитет”, каза още тя.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!