Исландия се готви за първо изригване на вулкан от 800 години насам

Има ясни признаци, че може да се стигне до вулканично изригване заради интензивната сеизмична активност в последните дни в близост до исландската столица Рейкявик. Това заявиха исландски учени, съобщи The Guardian.

„Не казваме, че имаме признаци, че е започнало изригване, но изглежда като неговото начало“, каза Кристин Йонсдотир от исландския метеорологичен офис.

Видир Рейнисон от силите за гражданска отбрана на острова заяви в средата на следобедна пресконференция, че е „по-вероятно, отколкото не“, че изригването – първото в района от 12-и век – е напът да започне.

„Не се случва бедствие и всеки може да продължи нормалното си ежедневие“, категоричен е Рейнисон. „Няма пряка опасност, въпреки че хората трябва да избягват пътуванията до района на полуостров Рейкянес“, добави той. 

„Ако магмата достигне повърхността, едва ли ще бъде под формата на експлозия на лава и пепел, изстрелваща се в небето, а по-скоро това, което е известно като изригване на пукнатина, при което лавата излиза по-бавно от пукнатина в земната повърхност“, уточни геофизикът Фрейщайн Зигмундсон.

„Малко вероятно е това да наруши въздушния транспорт. Това вероятно ще бъде изригване на лава с малко експлозивна активност“, казва той.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!