FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanRussian

Йордан Цонев: Оставките вече не са отдушник на натрупаното напрежение

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев определи поисканата оставка на социалния министър Бисер Петков като одушник на натрупаните проблеми в социалната система, но логиката е такава, че промените в правителството не се решават само с неговата смяна.

„Ако премиерът следва тази логика, трябва и други оставки да поиска, защото доста системи стоят нереформирани“, каза пред БНР Йордан Цонев в коментар на поисканата от Бойко Борисов оставка на социалния министър Бисер Петков.

„Няма нищо нелогично в тези оставки, но те вече не са отдушник на натрупаното напрежение“, каза той в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“.

По думите на Цонев това е била и основната критика на ДПС към бюджета за 2020-а година – липсата на реформи.

Йордан Цонев заяви, че в България са правени истински реформи по времето на премиера Иван Костов, по времето на СДС, във времето, когато приемаха България в Европейския съюз и НАТО.

„Когато не правиш реформи, когато един сектор, като здравеопазването, работи в уникален вид – такъв няма никъде, няма как този сектор да подобри ефективността си. Обществото иска да има реформи в нереформираните сектори“. Според Цонев бюджетът за 2020-а е „повече от същото“, защото има повече приходи, но разходите са неефективни.

„Реформите се правят с програма. Те се правят с политическа воля и съгласия. През бюджета се вижда какви ще бъдат реформите“, заяви депутатът от ДПС и уточни, че това, което Движението вижда в Бюджет 2020, е липса на реформи.

ДПС и на второ четене ще гласува против бюджета: „Предложихме промени – те не ги приеха, повече няма какво да предлагаме, а няма и възможност“, добави той.

„Ще подкрепяме всички законопроекти, които отразяват евроатлантическата ни ориентация, абсолютно всички, независимо, че ГЕРБ и националистите са на власт. Ние няма да променим нашата политика. ДПС се е борило 30 години България да бъде член на ЕС и НАТО“, категоричен бе Цонев, но уточни: „Нашето отношение към ГЕРБ е остро от първия ден на това правителство“.

За предстоящия избор на лидер на ДПС

Във връзка с предстоящия през април 2020-а година избор на лидер на ДПС, Йордан Цонев заяви, че оценката за работата на на Мустафа Карадайъ е отлична и изброи примери, които, според него, са достатъчни за преизбирането на Карадайъ за лидер на Движението за права и свободи.

„Няма такива амбиции“, заяви Цонев в отговор на въпрос дали и той би влязъл в надпреварата за лидер на ДПС.

Прокуратурата и КПКОНПИ

Зам.-председател на ДПС Йордан Цонев заяви, че до официалното назначаване на Иван Гешев за главен прокурор не би коментирал избора му, защото това е избор на професионалната гилдия.

По думите му ДПС все още не са решили кого да подкрепят за шеф на Антикорупционната комисия и изрази мнение, че не вижда проблем да подкрепят номинацията на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, защото е блестящ юрист с голям стаж на най-висшите постове и като съдия, и като главен прокурор.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София