Йотова: Ако някой смята, че с промените в МВР ще спечели изборите, дълбоко греши, ще се кае след месец

Йотова: Ако някой смята, че с промените в МВР ще спечели изборите, дълбоко греши, ще се кае след месец
„Не за първи път се правят опити за агресивна политизация в системата на Министерството на вътрешните работи“.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в Свищов по повод оставката на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, съобщи БТА.

„Ако някой мисли, че така ще спечели изборите, дълбоко греши и ще се кае само след един месец. Не МВР ще спечели следващите местни избори“, коментира вицепрезидентът.

„Аз съзнавам, че стриктно си спазват предписанията от партийното събрание на „Продължаваме промяната“. Очевидно това е техният подход. Очевидно така са решили да правят политика. Очевидно това е начинът, с който ще се опитат да правят правителство и в следващия етап, когато има ротация или няма ротация“, посочи още Илияна Йотова.

„Вчерашните думи на министър-председателя Денков, че няма да се увеличават цените на електроенергията за следващата година означават, че те имат един доста къс кръгозор. Тоест те смятат, че след няколко месеца правителство няма да има, а след тях вече другите да берат грижа“, каза още вицепрезидентът.

Тя коментира и исканите промени за ограничаване на президентските правомощия относно служебните кабинети, внесени от депутатът Явор Божанков.

„Не от вчера и не от Явор Божанков тръгна идеята да се прави Конституция анти-Радев. Войната, обявена на президентската институция от страна на правителството, сигурно за някого има значение, но за българския народ няма“, посочи още вицепрезидентът.

Припомняме, че вчера главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка. В изявление пред медиите той посочи, че е поставен в ситуация, в която не може съвестно да изпълнява задълженията си.

„Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност“, каза той и допълни, че мотивите, с които вътрешният министър Калин Стоянов поиска оставката му, нямат никакво основание.

На 23 август стана известно, че министърът на вътрешните работи е изпратил мотивирано искане до президента за смяна на главния секретар.

Ден по-късно в позиция до медиите Румен Радев зяяви, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените.

Вчера от прессекретариата на президента информираха, че е изпратен официален отказ за освобождаването на главния секретар.

Съгласно закона се очаква държавният глава Румен Радев да се произнесе по отношение на подадената от главния секретар на МВР оставка. Със свой указ президентът Румен Радев назначи Петър Тодоров на поста на 6 август 2021 година.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!