Йотова: Битката с президента започна, когато сглобката разбра, че той няма да е част от нея

Йотова: Битката с президента започна, когато сглобката разбра, че той няма да е част от нея
„Президентът да припознава решенията на сглобката“ – така вицепрезидентът Илияна Йотова обясни думите си от началото на седмицата, че към Румен Радев е имало оферти да стане част от сглобката.

В специално интервю за „Говори сега“ по БНТ Йотова коментира и обвиненията в политически инженеринг в президентството.

„Голямата битка и войната с президентската институция стана тогава, когато разбраха, че президентът Радев няма да стане част от тази сглобка. Безспорно, че няма как да искат сам да се включи. Това е президентът – държавният глава на страната. Не толкова и от отделни министри, макар че съм чувала за такива предложения, а по-скоро за това да припознае решенията на сглобката“.

Според Йотова политическите партии, които до вчера с говорили едно, а сега правят точно обратното, виждат гузната си съвест, когато видят президента или пък когато се срещнат със своите „разочаровани, обидени, излъгани избиратели“.

„По-добре (за партиите) е той вместо да бъде техен коректив, да бъде част от тази сглобка и да си мълчи“.

Ако президентът по някакъв начин беше припознал тази сглобка, вероятно щеше да изкара най-лесния си втори мандат от всички президенти досега, смята вицепрезидентът. „Само че това никога няма да се случи с нашия мандат“, категорична е тя.

Вицепрезидентът припомни, че при поредицата от предсрочни избори се чуха предложения служебният кабинет да стане редовен.

„2023 година, малко преди да се състави сегашната некоалиция, имаше и публично отправена такава покана – служебният кабинет да прерасне в редовно правителство. Даже с аргумента, че дълго време вече президентът Радев управлява заедно със служебните кабинети, той познава добре ситуацията в страната, добре е подбрал министрите, служебният кабинет има висока оценка от българските граждани. И в тази доста трудна ситуация да продължи като редовен кабинет. Думите са на господин Борисов“.

Илияна Йотова отговори и на думите на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, че на президентството трябва да има надпис „Политическа партия „Трети март“.

„Няма нужда да пише Трети март на нашата сграда, защото Трети март, за разлика от други български политици, е в сърцата ни“.

Йотова отрече обвиненията за политически инженеринг в президентството.

„Първо – такава партия няма, второ – аз лично не виждам тя да се появи скоро и въобще дали ще се появи, трето – вече някой се е загрижил как ще работи с нея. Имаше приказки в нашето детство за „Нероден Петко“.

На въпрос дали е готова за президентския пост, ако Румен Радев реши да влезе в политиката и не завърши мандата си, Йотова отговори:

„Когато дойде време ще реша, ако дойде въобще такова време“.

Определи като двоен стандарт обвързването на президента с две партии – „Продължаваме промяната“ и „Български възход“ на Стефан Янев.

„Очевидно, когато Промяната се качи на гърба на президента да състави своя партия, бидейки служебни министри, избрани от същия този президент – това не било от значение и даже било в реда на нещата“.

Йотова отговори на обвиненията, че част от назначенията в служебния кабинет са се случвали след плащане на пари в плик.

„Аз никога не съм виждала такова нещо в президентската институция. Как точно си представяте, че изглежда това? Ако наистина искаме да бъдем правова държава, има органи, които нека да бъдат сезирани след като някой има информация или подозрения. Прокуратурата, съдът, да свършат своята работа“, призова вицепрезидентът.

Йотова не очаква да се задейства процедура по импийчмънт на президента.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!