Йотова: Не приемам тона на премиера на принципа „Разделяй и владей“. В дълг сме към земеделците

Йотова: Не приемам тона на премиера на принципа „Разделяй и владей“. В дълг сме към земеделците

Въпросът е да защитим интереса на българските земеделци, още повече, че ние сме в дълг към тях, защото при подписването на договора с ЕС бяха направени съществени пропуски, от които днес виждаме резултатите.

Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова след участието си в кръгла маса, посветена на здравето на децата, предаде БТА.

„Не е въпросът кой колко пари е получил, кой какво е свършил, кой и защо протестира точно в навечерието на ротацията“, каза още Йотова и посочи, че за нея това е бил „най-смешният аргумент“.

Надявам се да се намери разумно решение на протестите на земеделските производители, каза още тя и посочи, че не приема тона на министър-председателя по време на вчерашния министерски съвет, който по думите ѝ е на принципа „Разделяй и владей“.

Проблем има с реализирането на зелената сделка, основно повече за производителите в Западна Европа, проблем има и за страни като нашата по отношение на безмитния внос с Украйна, така че всички проблеми трябва да се анализират и да се намерят най-добрите решения, добави Йотова. По нейните думи и финансирането може да е инструмент в момента, но не може да бъде дългосрочна мярка, когато политиките са сгрешени.

Когато следващия път земеделският министър отиде при колегите си в Европа, трябва да говори с гласа на тези, които поставят въпроса за новата селскостопанска политика оттук нататък и как тя ще бъде реализирана, каза Йотова в отговор на въпрос какъв би бил правилния път.

Изправени сме при различни условия от момента, в който са взети решенията, като говорим за това как ще бъдат субсидирани земеделските производители занапред, каза още тя и припомни, че в Европа се спират субсидиите, които допълнително се даваха за дизелови горива и се забранява употребата на различни хербициди и пестициди. Трябва да видим как ще бъде регламентиран пазарът с вноса от страни, извън ЕС, тъй като европейското земеделие става неконкурентоспособно, ако се спазват всички регулации, добави Йотова.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!