БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάРусский

Йотова: Няма да позволим да се прекроява българската история

Йотова: Няма да позволим да се прекроява българската история

„Няма да позволим да се прекроява българската история. Няма да позволим да се изопачават фактите, защото всеки факт, с който сме излъгали, е престъпление пред следващите поколения и гавра с паметта на героите.

Няма да позволим да се разделят героите, защото те принадлежат на народа, за който дадоха най-свидното – живота си“.

Това каза тази вечер в местността Петрова нива вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си по време на възпоменателното тържество по повод 119 години от Илинденско-Преображенското въстание, предаде БТА.

Още по темата

„Тази вечер искам да поставя пред вас още едно послание – България е страна с дълга история, духовност, култура, битки и не заслужава политици, които не знаят тази история, не знаят имената на героите. Такива политици лесно предават националните интереси. Нямаме нужда от тях“, добави Йотова.

Националният възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива се състоя под почетния патронаж на президента Румен Радев. На събитието бяха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, областният управител на Бургас Мария Нейкова, народни представители, общественици, кметове от региона, стотици хора.

В ритуалите и в тържествената проверка участваха военнослужещи от ВМС и от Националната гвардейска част. За първи път на мястото имаше и възстановка на моменти от боевете по време на въстанието.

Илияна Йотова беше посрещната на Петрова нива от възрастни жени с народни носии, с които пя химна на Странджа планина „Ясен месец веч изгрява“.Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!