Какво продават афганистанските жени предприемачи? (снимки)

Местна платформа за онлайн търговия в Афганистан свързва продавачите с клиентите по света. Тя предоставя голяма възможност за раздираната от войни икономика, предаде Ройтерс. Освен това вдъхновява нова тенденция на млади жени, започнали собствен малък бизнес.

Индия с нов търговски маршрут до Афганистан

Сайтът за електронна търговия Click.af заработи през 2016 година, за да даде на афганистанците достъп до местния онлайн пазар, а от миналата година предлага и доставки за целия свят, според основателя му Масиулах Станикзай.

Зад идеята за разрастване към света се крие желанието да се свържат местните дизайнери и занаятчии с по-широка база от потребители, каза той. Това са основно афганистанци, живеещи в САЩ, Великобритания, Германия и Австралия. допълва БТА.

25-годишната Мариам Юсуфи приема с ентусиазъм шанса да се свърже с потребители от целия свят. Тя пусна модна линия с името Махум (Machum) на сайта преди няколко седмици и получи над десетина поръчки за облеклото, което създава.

Исках продуктите на компанията ми да достигнат до световните пазари, това е голямо постижение за нас, заяви тя.

Дрехите й съчетават западния стил с традиционния афганистански дизайн, а на страницата й на сайта за онлайн търговия има голямо разнообразие от дамско облекло – от рокли, украсени с мъниста и скъпоценни камъни, до блузи с балон ръкави в цвят горчица. Цените варират от 12 до 100 долара.

Икономисти твърдят, че макар бедността, корупцията и лошата инфраструктура да създават пречки, афганистанската онлайн търговия дава на жените в това консервативно общество по-големи възможности да пробият в света на бизнеса, отбелязва Ройтерс.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!