Каракачанов: До края на годината трябва да сключим договор за двата патрулни кораба

За строежа на двата патрулни кораба за Военноморските сили до края на годината трябва да имаме сключен договор. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на откриването на новата учебна 2019-2020 година за академията, предаде Агенция „Фокус“.

Каракачанов добави, че в момента очакват да им бъде направена оферта. Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и Европейския съюз.

По проекта, оценен на 984 млн. лв., са подаде три оферти – на българската „МТГ – Делфин“, на германската „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и на италианската „FINCANTIERI“.

МО планира да изплати двата кораба за 9 години, но не е ясно дали може да постигне подобна схема.

„Има изискване минимум един от двата кораба да бъде построен в България“, посочи той.

Проектът за Сухопътните войски, който предвижда закупуването на 150 броя бронирана бойна и специална техника, е оценен на 1.464 млрд. лв. с ДДС.

Български фирми не могат да направят цялата бронирана машина, но те ще участват в сглобяването й. Освен това има задължително изискване тя да бъде сглобена в България. „Всеки един от участниците, а те специално за бронираната машина са 4, е провел своите разговори с българските фирми, които могат да произвеждат отделни компоненти от бронираната машина, и това ще бъде един от критериите за оценка – участието на български фирми и български изпълнители“, уточни Красимир Каракачанов.

Относно другите два проекта – придобиването на осем изтребители F-16 Block 70 и бойни машини, Каракачанов поясни, че единият вече е реализиран. „САЩ отпуснаха още 60 млн. долара за изтребителите“, заяви той.

До края на годината по-скоро е вероятно да се подпише договорът за флота, а в началото на следващата година и за бронираната машина. Това са реалните срокове, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос за проектите за модернизация.

Двата проекта се движат. “Специално за флота срока го удължихме заради летния сезон”, каза Каракачанов, предаде Канал 3.

Срокът е удължен с един месец, обясни министърът, за подобряване на офертите.

“След което те ще бъдат разгледани”, допълни той. Колкото до това дали има оферта, която се доближава до финансовия таван на проекта, Каракачанов каза, че две от офертите са до тавана, едната е малко над, затова сме дали срок за подобряване на офертите.

Към този момент, по думите му не се налага изменение в проекта за инвестиционен разход. “Но както знаете и там е заложено изискването минимум един от двата кораба да бъде построен в България”, посочи той.

Каракачанов изрази надежда до края на ноември или през декември да сключат договора за корабите. “Разбира се зависи от подобрението на офертите”, посочи министърът.

Попитан дали ВМРО ще се регистрира за участие в изборите, министърът отговори: “Има си щаб, който се занимава с тези неща, а и честно казано знаете, че в поделения на армията не говоря по политически въпроси. Военна академия днес открива учебната си година, така че предпочитам да не говоря за политически въпроси. Има си щаб, той ще регистрира всичко”.

Вчера БНТ съобщи, че ВМРО ще обсъжда днес кандидатите си за кметове на София и на големите областни градове. Това ще стане на заседание на ръководството. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов беше категоричен, че за столицата организацията ще издигне собствен кандидат за кметския пост.

“Днес ще обсъждаме, но това е следобед”, каза още Каракачанов.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!