Facebook

Караниколов обеща решение на водната криза в Перник до дни

Министърът на икономиката Емил Караниколов обеща скорошно решение на водната криза в Перник.

„Основен приоритет ни е осигуряване на вода за Перник и се надявам, че до 2-3 дена правителството ще излезе с конкретно предложение. Работим, много сме напреднали. Просто ни дайте още един ден или максимум два, за да представим решението“, каза той.

Според министъра към момента „Стомана“-Перник няма „жизнена нужда“ от вода:

„Аз съм в постоянен контакт с управителите на „Стомана“-Перник. Към момента те нямат жизнена нужда от това количество вода. Нека към момента не създаваме напрежение в Перник, че освен водата, ще има и съкращения“.

По темата за номинацията на Емил Димитров – Ревизоро министърът смята, че той е фигура, която ще се справи със задачите. Ресорът е много тежък и му трябва такъв човек, каза Караниколов. Самият той имал прекрасни отношения с Нено Димов.

Междувременно Специализираната прокуратура публикува на страницата си част от доказателствения материал относно водната криза в Перник.

От обвинението са категорични, че до кризата нямаше да се стигне, ако екоминистърът в оставка Нено Димов не беше разрешил вода от язовир „Студена“ да отива за промишлени нужди.

Водната криза в Перник доведе до нова проверка на полицията и прокуратурата, този път в Благоевград. Институциите влязоха в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. От дирекцията потвърдиха, че проверката е свързана с източването на язовир „Студена“.

„Има служители на прокуратурата, които разглеждат документи, които вече Басейнова дирекция е предоставила на всички контролиращи органи, имащи отношение към проблема с язовир „Студена“. Когато има информация, която ще представлява интерес, ще бъде предоставена на всички медии. Информацията за осъществената контролна дейност от страна на Басейнова дирекция е налична на сайта на Басейнова дирекция“, каза в късния следобед представител на Басейнова дирекция – Ралица Кукова – директор в Дирекция „Контрол“.

В момента дебитът на язовир „Студена“ значително е намалял до обеми, приближаващи критичния минимум.

Вижте снимки >>

Седем наказателни постановления са издадени за нарушения, констатирани през месец декември миналата година, като две от тях са наложени на ВиК Перник за подаване на питейна вода към „Стомана индъстри“ в условията на наложен режим и за нарушаване на министерска заповед за използваните водни обеми от язовир „Студена“.

Басейновата дирекция контролира водните обеми в реките и язовирите в Югозападна България, както и графиците за водоползване от операторите и собствениците на ВЕЦ на основа на прогнозите от НИМХ. За неспазване на плана за водоползване ВИК Перник беше санкционирана от Дирекцията. Въпреки одобрените количества от 1 млн. куб. м водният оператор е изразходвал през ноември заявените 1,5 млн. куб. м.

Междувременно президентът Румен Радев заяви, че очаква всеобхватно разследване на водната криза в Перник, която отдаде на липсата на прозрачност и отчетност в управленския модел.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София