Карантина задържа нашите полярници на Антарктида, но с ограничена храна и гориво

Флагманът на чилийската антарктическа флота ледоразбивачът „Агилес“ не можа да отплава днес от пристанището на Пунта Аренас за Антарктида поради заболели от COVID членове на екипажа, съобщиха от Българския антарктически институт.

Шестимата полярници от 29-ата българска антарктическа експедиция, които вече повече от месец работят на базата „Св. Кл. Охридски“ по изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания, е трябвало след няколко дни с „Агилес“ да поемат дългия път към България, предава БТА.

Създалата се екстремна ситуация с карантината на кораба ще принуди полярниците ни да останат още половин месец на базата в настъпващата нощ на антарктическата зима, при ограничени хранителни продукти и гориво, се посочва в съобщението.

При належаща нужда най-необходими за преживяване продоволствия ще могат да се вземат след преход с моторни шейни по ледника или с лодка „Зодиак“ по море от съседната испанска база „Крал Хуан Карлос I“, която е зазимена и напусната от испанските полярници в края на февруари.

Българският антарктически институт е в непрекъсната връзка с Чилийския антарктически институт в Пунта Аренас, търсейки възможности за по-ранно транспортиране на полярниците ни.

В момента в района на Антарктическия полуостров се намира чилийския кораб „Лаутаро“, който обаче е претоварен от качените на борда хора и материали от вече зазимени бази, и едва ли ще има възможност да вземе българите.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!