Киев изгони високопоставен руски дипломат

Министерството на външните работи на Украйна обяви, че високопоставен дипломат на руското посолство в Киев трябва да напусне страната в рамките на 72 часа, считано от 19 април, като тези мерки са в отговор на изгонването на украинския консул в Санкт Петербург, предава РИА Новости.

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи в събота, че консулът на Украйна в Санкт Петербург Александър Сосонюк е бил задържан на 16 април в същия град по време на среща с руски гражданин, докато е получавал информация от класифициран характер, съдържаща се в базите данни на правоприлагащите органи и ФСС. 

По-късно заместник-министърът на външните работи на Украйна Евгений Енин заяви, че украинската страна подготвя ответни мерки. А прессекретарят на украинското външно министерство Олег Николенко поясни, че Сосонюк е бил задържан за няколко часа и той вече се е върнал в дипломатическата институция.

Руското външно министерство съобщи, че временно повереният в делата на Украйна в Москва Василий Покотило е бил извикан във ведомството в събота във връзка с незаконната дейност на украинския консул в Санкт Петербург, като е поискано Сосонюк да напусне Русия в рамките на 72 часа считано от 19 април.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!