Киев: Целта на Украйна е влизане в ЕС, а не „специален статут“

Цивилизационният избор на украинския народ и стратегическата цел на Украйна е пълноценно членство в Европейския съюз, за което страната продължава да работи активно. Това заяви пред агенция „Укринформ“ прессекретарят на Министерството на външните работи на Украйна Екатерина Зеленко в коментар за предложението на президента на Словения, Съюзът да предостави „специален статут“ на Украйна и Турция, предава „Фокус“.

„Стратегическата цел на Украйна е пълноценното членство в ЕС, което е закрепено и в Конституцията на нашата страна. Това е цивилизационният избор на нашата страна, за който продължаваме да работим активно, конкретно в рамките на реализацията на Споразумението за асоциация с ЕС“, отбеляза Зеленко.

В панелна дискусия за бъдещето на ЕС на 14-ия Стратегически форум словенският президент Борут Пахор предложи Европейският съюз да предостави „специален статут“ на Украйна и Турция, а страните от Западните Балкани да имат пълноправно членство в ЕС.

Бившият министър на външните работи на Украйна Владимир Огризко заяви в „Туитър“, че Украйна не е второстепенна страна, следователно тя не се нуждае от „специални статути“.

„Въпреки размера си, населението, икономическия потенциал, стратегическото местоположение, нека кажа, че тя не е по-малко важна за ЕС от, например, Словения“, подчерта той.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!