Китайски производител на електробуси иска да строи завод у нас

Китайският производител на електробуси Alfa Bus има интерес за инвестиции у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Първият сертифициран от Европейския съюз китайски производител на електробуси и единственият, получил европейски сертификат за всичките му компоненти Alfa Bus, е на посещение в България по покана на министъра на икономиката Емил Караниколов.

По време на разговора е станало ясно, че китайският инвеститор проучва пазара на България и има голям интерес от изграждането на завод, не само за асемблиране на автобуси, но и за производство на техните батерии, които да намерят пазарна ниша както у нас, така и в страните от Европейския съюз.

Двете страни са обсъдили възможностите за сътрудничество, потенциалната инвестиция и институционалната подкрепа от страна на държавата. На срещата са присъствали членове на Борда на директорите и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Министър Караниколов е изтъкнал, че България няма конкурент по кредитен рейтинг в региона. Заместник-министър Борисов е допълнил, че страната ни скоро ще бъде на първо място по финансова стабилност в цяла Европа. Екипът на Министерството на икономиката се е ангажирал с пълно съдействие и реализиране на контакти в посока на бъдеще ползотворно сътрудничество.

Компанията е един от най-ранните производители на автобуси в Китай, като е разработила своя първи електробус през 2002 г. Електробусите на Alfa Bus постепенно навлизат на пазарите в Испания, Полша и други страни.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!