Китовете са произлезли от еленче, живяло във водата преди около 50 млн. години

Общият прародител на всички китове е било малко животинче, подобно на елен, което е живяло в реките и езерата, подобно на хипопотамите, преди 47 милиона години, след което се е преселило в морската шир, съобщава в. „Мейл от сънди“, цитиран от БТА.

До този извод стигна екипът на проф. Ханс Тевисен от Североизточния медицински университет в Охайо, който изследвал фосили, открити в Пакистан. Те са на ниско животно с издължена муцуна и опашка. Останките принадлежат на рода Indohyus.

От времето на Дарвин учените знаеха, че китовете произлизат от четириноги бозайници, които преди това са се придвижвали на сушата. Но досега не беше идентифициран кой точно е техният общ прародител.

Голям брой фосилизирани кости на Indohyus са открити в района на Кашмир. Те лежали в пласт от вкаменена глина и според учените принадлежат на животно с размер на лисица и външност, наподобяваща малко еленче. При внимателен анализ специалистите открили пълно сходство между черепите и устройството на ухото на Indohyus и на китовете. При химичен анализ на зъбите на фосила се оказало, че той е бил водно животно, подобно на днешните хипопотами, разчитащо на растителна храна. Еволюционно видът окончателно се е преселил в морската шир, за да се спаси от своите естествени врагове, когато излезе на сушата.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!