Кога ще спре продажбата на нови бензинови и дизелови коли

Девет държави-членки на Европейския съюз настояват Европейската комисия да определи дата за постепенно прекратяване на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили, за да може Съюзът да изпълни целта си да стане неутрален по отношение на климата, съобщи агенция Bloomberg. Справянето със замърсяването от транспорта, което представлява една четвърт от емисиите на парникови газове в ЕС, е едно от най-големите предизвикателства за 27-членния блок по отношение на опазване на околната среда.

Още по темата

Европа трябва да даде ясен сигнал на производителите, собствениците на автопаркове и потребителите да ускорят преминаването към електрически превозни средства, се посочва в документ, изпратен до ръководителите на ЕС по климата и транспорта от Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Литва, Люксембург, Малта и Нидерландия.

„Ако вземете предвид живота на автомобилите, просто трябва да спрете да добавяте нови автомобили с изкопаеми горива около 2030 г., ако искате да бъдете неутрални спрямо въглерода през 2050 г.“, обяснява Стинтийе Ван Велдховен, нидерландски държавен секретар по инфраструктурата в интервю за Bloomberg News.

Последните действия показват напрежение около превръщането на амбициозните климатични цели в реалност. Лидерите на ЕС одобриха през декември ускоряване на целта за намаляване на емисиите до 2030 г. до поне 55% спрямо нивата от 1990 г. в сравнение със съществуващите 40%. През юни регулаторният орган на Съюза ще предложи нови разпоредби за привеждане на икономиката в съответствие с новата цел за замърсяване.

Законодателният пакет, известен като „Fit for 55“ (55% намаление на емисиите – бел. ред.), ще включва ревизиран регламент относно стандартите за CO2 за леки и лекотоварни автомобили, които според деветте държави трябва да бъдат „значително засилени“. Мярката трябва да включва и разпоредби за поетапно премахване на превозни средства с изкопаеми горива, смятат от групата на 9-те.

3e-news.net


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!