Корнелия Нинова: ГЕРБ започна черна и подла кампания срещу Мая Манолова

ГЕРБ започна черна и подла кампания срещу Мая Манолова, ние ще отговорим позитивно с обсъждане на идеи.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

Тя подчерта, че партията е единна.

Твърде елементарно е твърдението, че Радев е беквокал на Нинова, коментира тя думите на Цвета Караянчева.

Важно е една жена да изглежда добре, но едва ли е това трябва да е центърът на разговора. Така започна гостуването си в bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Чух какво каза Ивайло Колев – преди един месец си изстветлих косата“, заяви тя по повод съвета на коафьора, че трябва да изсветли косата си с тон, тон и половина.

На въпрос дали БСП ще подкрепи Манолова, тя заяви: „Това ще стане ясно от решението на градската организация на 11 септември, а националният съвет ще реши на 15 септември“.

Запитана за личната й позиция, Нинова отвърна: „Моята лична позиция ще я чуете на 11-ти. Уважавам я, харесвам я като човек, като депутат в групата бе неуморна“.

На въпрос защо е толкова лаконична за Манолова и има ли конфликт между тях, лидерът на БСП каза: „Нямало е личностен конфликт, преувеличено е. Един път сме разменяли реплики публично само по една тема – за Истанбулската конвенция.“ 

„Чуваме се с Мая Манолова, говорим си. По-често сме говорили по законодателни инициативи, тя е активна, внесе законодателни предложения от името на граждански организации, но няма право на законодателна инициатива и някой от депутатите трябва да припознае тези закони и да ги внесе. Ние като парламентарна група сме внасяли нейните предложения. Напоследък говорим и за политическата ситуация, за местни избори и т.н.“, допълни Корнелия Нинова.

Битката между президент и премиер не е лична, тя е принципна, обясни тя. „Много често в политиката нещата се представят като личностни. Тя е принципна. Те имат различни представи за политика, за живот, за държавност, за справедливост, за бедност. Имат двамата абсолютно различно мислене как се прави политика. За мен този сблъсък е неизбежен, защото е принципен, морален и заложен в някаква нравственост“, каза Нинова.

Според Корнелия Нинова премиерът Борисов си подхожда по неговия начин. „Интригантски, с някакви елементарни изречения. Това е неговият тип на правене на политика. А президентът Радев никога няма да стигне до това равнище на правене на политика и на изказване“, допълни лидерът на БСП.

На много места в големите градове нашите кандидати са авторитети, в политическия ни опонент се усеща тревога, каза лидерът на БСП.

„Защо смятам, че има такова поведение у нашия политически опонент? Има тревога по следната причина: господин Борисов е много добре информиран какво става в ГЕРБ, какво става при нас. При тях има вътрешни проблеми – махат едни кметове, слагат други, паралелни кандидатури, разделение в структури и т.н. Ние това сме го преживявали, той има информация за това, вероятно има тревога“, посочи Нинова.

„При нас какво се случва? Получава се този ефект, който много отдавна гоним – БСП да отвори ветрилото. На много места и то в големите градове нашите кандидати са авторитетите по места, те са подкрепени широко от БСП, от малки партии, от граждански обединения. И в този случай най-добрият начин тези хора да бъдат подкрепени от широко ветрило на място е да бъдат или с инициативни комитети, или издигнати от БСП, подкрепени от други партии, или най-различни форми“, каза още тя.

По думите ѝ политическият ефект е важен. „В момента наблюдаваме в БСП най-накрая този резултат, който търсим от години – отваряне и по-малки партии, които търсят промяна, но не им стигат силите, виждат в нас носител и възможност. Колкото може повече хора да се обединим, за да постигнем тази промяна“, допълни още Корнелия Нинова.

Никоя партия не е излязла с платформа какво ще прави в общините. Само БСП и то още преди месец – в началото на август. Тогава ги предизвиквам – дайте идеите, дайте платформите си, заяви Нинова.

„Какво ще правим с общинските болници, с комуналните услуги? Всичко раздавате на концесии. Ние смятаме, че общински дружества трябва да ги изпълняват. Какво правим с аптечното обслужване по малките населени места? Ето това ни се говори, но няма програма отсреща. Има прически, те нямат кандидати и т.н.“, посочи тя.

„Второто, което исках да кажа, е, че кандидатите, които издигаме, макар и с инициативни комитети, под различни, форми, широки коалиции по места, първото ни условие е да припознаят платформата ни, да припознаят идеите ни. Да кажат – да, това което предлагате, ние ще го правим като кметове. Така че нямаме идейно разминаване с тези хора, които номинираме като независими или с инициативни комитети“, заяви лидерът на БСП.

Имаме сили да спечелим областен град, може би дори не един, заяви Корнелия Нинова.

„Може би два, три. Ще видим. Но такава прогноза няма да направя сега. Просто работим това да се случи, зависи и от хората. Ние им предлагаме, смятам най-доброто, но те избират. Мисля че ще имаме пробив в областни градове.

На въпрос относно решението на местната организация на БСП да подкрепи кандидатурата на кмета на Симитли, Корнелия Нинова отговори: „Местната организация е решила на конференция да го подкрепи. Националният съвет вчера не утвърди това решение. Това е единственото място, на което си позволих аз да взема лично отношение, защото смятам че това противоречи на всички принципи, идеи, програми и платформи. Противоречи на това, което правим в последните три години – борба с един модел на задкулисие, на контролиран вот, на прескачане от партия в партия. Апостол Апостолов е кандидат на партия ГЕРБ. Няма как, ние сме заявили общ фронт за промяна на модела и да тръгнем с ГЕРБ в тази битка. Такива принципни неща ни спряха да го подкрепим“, допълни още Нинова.

Партията никога не е била разделена, заяви лидерът на БСП.

„В Националния съвет имаме своите противоречия и разделения, но надолу структурите никога не са били разделени по тази линия – нито идеологически спор имаме, нито персонални, и т.н. Спорът е тук на върха“, каза Нинова.

Корнелия Нинова допълни, че това разделение на върха демотивира хората. „Надявам се, че сме го преодолели. Виждам една добра мобилизация, енергия по места. Няма скандални конференции, разделения, паралелни кандидатури на БСП. Това ми дава надежда, че този път сме успели да обединим партията и да я отворим към по-широка подкрепа“, добави лидерът на БСП.

На въпрос относно Пловдив и Георги Гергов, Нинова заяви, че личните и персонални разбирания нямат отношение към въпроса дали партията е единна. „Защото партията не е Гергов. И аз не съм. Партията са хилядите в Пловдив членове, които ще си издигнат кандидата, ще си направят кампанията и т.н.“

Корнелия Нинова добави, че след местните избори в БСП предстои пълен цикъл отчетни избори по устава на БСП. „Което означава, че ще се избират нови общински, нови областни председатели. Цял процес започва за избор на нови ръководители и той ще завърши догодина през май с избор на председател“, завърши Нинова.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!