Корнелия Нинова пред пленума: БСП ще излъчи убедителна алтернатива!

„Всички прогнози сочат, че нашият основен опонент няма да задържи досегашните си позиции. На някои места при тях текат процеси на разнобой, разцепление и издигане на паралелни кандидатури на отхвърлени кандидати. 

Само от нас зависи дали при тези обстоятелства ще успеем. Това обаче изисква пълно единство, общи действия, единомислие и единодействие.

Знаем си противоречията, споровете, знаем и амбициите. Моят призив е да ги оставим за месец май догодина.

Реализацията на политиката ни минава през победа. Нека се обединим около тази цел.“

Това зяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ярка реч пред заседанието на Националния съвет на БСП, което трябва да утвърди част от кандидатите за кметове от партията.

Тя подчерта, че „премиерът очевидно отново ще взема кампанията „на ръчно управление”, което означава – джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването му през прозореца на парче там, където залага за спечелване на местните избори“

Като задача на парламентарната група Нинова посочи „още в началото на този сезон трябва да поставим отново въпроса за Закона за публичните финанси и разходването на средствата на данъкоплатците, извън одобрения от парламента бюджет“. 

Нинова отчете, че повечето конференции на БСП, които вече са избрали  кандидатите на партията за кметове и листите с общински съветници, са минали без скандали и разцепления, макар на много места обстановката да е била напрегната . 

„Полагаме усилия с разговори и срещи този процес да бъде спокоен, без разнобой и да не се допуска отхвърлените от конференциите да се явят като паралелни кандидати и да разделят структурите. Досега сме минимизирали такива възможности и в много разумни и спокойни диалози сме решили голяма част от проблемите, там където ги е имало, останалите ще обсъдим с вас“, посочи тя..

Лидерът на партията изтъкна пред членовете на пленума на БСП, че върви процес на отваряне на партията. 

„Полагаме усилия да се отвори ветрилото от партии и граждански движения, които да подкрепят нашите кандидати и на много места това се случва. Имаме сериозни шансове да спечелим изборите не само в по-малки общини, но и в някои областни градове“.

Тя настоя за единство и пълна мобилизация на партийните структури

Ето пълната реч на Нинова пред пленума на БСП:

Лятото беше белязано от ярки примери за проблемите на българското общество, които не са от вчера, но остават нерешени и се задълбочават-престъпност и чувство на несправедливост – случаите на блудство, смърт на дете, убийствата в Негован.

Бездействие и блокаж на институциите, прехвърляне на отговорност без резултат. Това, което се случва под магистрала „Струма” и местенето на отпадъците ту на територията на община Дупница, ту обратно, показва блокаж на институциите и невъзможност да се решат тези проблеми. Грешките на правителството, довели до разпространение на чумата по свинете и засягане на най-беззащитните стопани, както и унищожаването на цял сектор в българското земеделие – свиневъдство, с дълготрайни последици за живота на хората и икономиката на страната. 

Бяхме свидетели на примери за нарушаване правата на работниците и се очаква тези дни отново да има протести на медицинските сестри – за възнаграждения, за извънреден труд, за условия на работа. Увеличават се и неравенствата.

През лятото НСИ изнесе данни за нови 90 милионери от България и за продължаващите да живеят под прага на бедност близо 2 милиона българи – най-вече възрастни и млади. Очакваме тези въпроси да бъдат поставени много остро на дневен ред с началото на парламентарния сезон , както и в контекста на предстоящите местните избори. Неизбежно този сезон ще бъде белязан и от избора на главен прокурор.

В тази ситуация предлагам да обсъдим нашите задачи.

Програмата на партията, „Визия за България”, платформата за местните избори трябва да получат реално изражение с конкретни действия.

Първо, парламентарната група да изготви и да внесе алтернативен Бюджет 2020 с акцент върху неравенства, доходи и демографска криза. Това означава преизчисляване на пенсии, промени в данъчните закони, съпътстващи бюджета, помощите за младите семейства и деца, поставяне на въпроса за здравната реформа с акцент общински и държавни болници, общинско и държавно здравеопазване.

На второ място, наказателната политика. Промените в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс като изразител на нашата позиция по тема престъпност, чувства за справедливост, ненаказаност. Случилите се през лятото посегателства, особено драстичните – върху деца в село Сотиря, едното приключило с убийство, не може да ни остави безучастни. Много се е изговорило от всички политици през лятото, започна едно наддаване за наказания – думи без никакви реални действия, никой нищо не предприе.

Ние внесохме закон – при такива престъпления, които причиняват тежки телесни повреди и смърт, да не се прилага съкратено производство, при самопризнания да не се заменя присъдата доживотна без право на заменя с по-лек режим. Това е факт, внесли сме го и ще настояваме това да е първият закон, с който да се заеме парламентът, за да може бързото му приемане и влизане в сила да засегне и да се приложи по отношение на случаите в Сотиря.

В тази част – наказателна политика, ви предлагаме нашата позиция по съдебна реформа. Виждате, че изборът на главен прокурор предизвиква спорове, различни мнения и позиции. Нашата позиция . Трябва принципно да заложим промените в съдебната система, а не да обсъждаме личността на кандидатите за висш пост в съдебната система. Подготвили сме и ще внесем предложения за промени,с които се налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Преди края на предишния парламентарен сезон изразихме мнение от трибуната на НС, че разделянето на Висшия съдебен съвет на две части – прокурорска и съдийска квота, е грешка и ще доведе до днешната ситуация. Тези хора – две лобита в България, днес се скараха кой да оглави модела, който те заедно измислиха. И си позволиха да обвиняват БСП докато ние внасяхме алтернативни законодателни предложения и предупреждавахме да не го правят. Да си носят отговорността за модела, който създадоха, нашата позиция е ясна и принципна – законодателно ще я облечем следващите дни в парламента с тези предложения- за съдебен контрол върху актовете на прокуратурата.

Стои на дневен ред изключително важният и потулван въпрос за двамата европейски прокурори, които България ще излъчи – няма правила, няма процедура, няма механизъм, по който те да бъдат избрани. Подозираме по какъв начин ще бъдат избрани и затова сме готови да внесем правила – как да бъдат избирани.

Трето – фискалната политика. Освен данъчните закони и Бюджета, бих искала да предложа да поставим въпроса за мерки за залагане на ред и правила в харченето на държавните пари.  

Имам предвид – спиране на извънпарламентарните решения с постановления на Министерски съвет да се харчат пари от бюджета, извън това, което е определено от парламента и особено в контекста на местните избори.

Премиерът очевидно отново ще взема кампанията „на ръчно управление”, което означава- джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването му през прозореца на парче там, където залага за спечелване на местните избори. Трябва още в началото на този сезон отново да поставим въпроса за Закона за публичните финанси и разходването на средствата на данъкоплатците, извън одобрения от парламента бюджет.

На четвърто място предлагам да поставим въпроса за мястото и ролята на местната власт. Става въпрос за реална децентрализация, обсъждането с нашите кметове и общински съветници, което многократно сме правили, за решение- част от данъците, събрани от общините, да остават там и да са на разположение на жителите.

Въпросите за общинските болници, общинските училища, концесиониране или общински предприятия за комунални дейности. Платформата ни за местни избори и ангажиментите, с които ще излезем пред хората през октомври – да получат реален образ чрез законодателните ни инициативи. Така ще покажем пълнота и единност на държавна политика и местна кампания, ще излъчим една убедителна алтернатива на досегашното статукво.

Следващият акцент в нашата работа са местните избори. Ще се регистрираме на 05.09.2019 г. Първото и най-важното са политиките. Взехме решение „Визия за България“ да се превърне във Визия за всяка община. От обиколките, срещите, конференциите, кандидатите и разговорите виждаме, че такива визии се правят на места и те са добри, стъпват на програмата на партията, на „Визия за България“ и въплащават и конкретиката на всяка община.

След политиките, на второ място са хората – кандидатите ни за кметове и листите с общински съветници. Минаха някои конференции, продължават и другата седмица. Полагаме усилия с разговори и срещи този процес да бъде спокоен, без разнобой и да не се допуска отхвърлените от конференциите да се явят като паралелни кандидати и да разделят структурите. Досега сме минимизирали такива възможности и в много разумни и спокойни диалози сме решили голяма част от проблемите, там където ги е имало, останалите ще обсъдим с вас.

Полагаме усилия да се отвори ветрилото от партии и граждански движения, които да подкрепят нашите кандидати и на много места това се случва. Имаме сериозни шансове да спечелим изборите не само в по-малки общини, но и в някои областни градове.

Изпълнителното бюро и Националният предизборен щаб направихме социологически проучвания по области и общини и оценихме като реална възможността  да увеличим кметовете си със 100% и общинските съветници с 30%. Смятаме, че това е много реалистична възможност. Много от ключовите места ще се решават на балотаж. Истинската ни работа, екипна и диалогична, с другите партии и граждански организации и независими кандидати предстои между първи и втори тур.

Нашият основен опонент – всички прогнози сочат, че няма да задържат досегашните си позиции. На някои места при тях текат процеси на разнобой, разцепление и издигане на паралелни кандидатури на отхвърлени кандидати. Само от нас зависи дали при тези обстоятелства ще успеем. Това обаче изисква пълно единство, общи действия, единомислие и единодействие.

Знаем си противоречията, споровете, знаем и амбициите.

Моят призив е да ги оставим за месец май догодина.

Реализацията на политиката ни минава през победа. Нека се обединим около тази цел. Успех на всички.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!