Коя е най-заразната мутация на COVID-19

Тайвански биолози установиха, че мутацията D614G – първото солидно изменение в генома на коронавируса в пандемията, го е защитила от дестабилизация на обвивката при ниски температури, съобщи сайтът bioRxiv.

Тази особеност на вируса може да се използва при разработването на ваксини, допълва БТА.

Тази мутация е по-заразна, защото благодарение на нея вирусът съществува по-продължително при температура четири градуса по Целзий.

Първата голяма промяна в генома на коронавируса настъпи в началото на март миналата година, когато в Европа започнаха да се разпространяват нови щамове на коронавируса, притежаващи обща мутация в така наречения ген S, който кодира тази част от обвивката на SARS-CoV-2, която е пряко свързана с проникването му в тялото.

Сега мутацията D614G е в почти всички варианти на коронавируса. Бързото му разпространение показва, че тази „печатна грешка“ в РНК вероятно е полезна за него, но учените до момента не са успели да установят точния характер на ефекта й върху вируса.

Група молекулярни биолози, водена от Хсу Дани, изследовател в Института по биохимия към Тайванската академия на науките в Тайпе, намери обяснение защо мутацията D614G много бързо стана доминираща във всички региони на света.

Експериментите им показват, че оригиналната форма на S-протеина е много нестабилна при ниски температури и следователно може произволно да промени формата си, което почти не се наблюдава в присъствието на мутацията D614G.

По-специално 96 процента от протеиновите проби без тази мутация губят първоначалната си форма приблизително шест дни след поставянето им в хладилник, докато това се случва само с 12 процента от молекулите с мутацията D614G.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!