Краят на ерата „Кастро“ настъпи в готовност за нови отношения със САЩ

Раул Кастро потвърди, че предава ръководството на Кубинската комунистическа партия на по-млада генерация на започналия вчера конгрес на партията. Така той слага край на шест десетилетия управление на братята Кастро, през които управляваха той самият и по-големият му брат Фидел, предаде Ройтерс.

Позорът на ЦРУ в Залива на прасетата

Във встъпително слово на четиридневния конгрес 89-годишният Кастро определи новото ръководство като хора, лоялни на партия, които притежават десетилетен опит, натрупан от тях, докато са се изкачвали с работа нагоре по йерархията, и които са „изпълнени със страст и антиимпериалистически дух“.

На предишния партиен конгрес през 2016 г. Кастро беше казал, че той ще бъде последният конгрес, ръководен от „историческата генерация“, която се сражава в Сиера Маестра, за да свали подкрепяния от САЩ диктатор ген. Батиста по време на лява революция през 1959 г. През 2018 г. той предаде президентството на протежирания от него 60-годишен Мигел Диас-Канел.

Конгресът е най-важният партиен форум и се организира на всеки пет години, за да направи преглед на политиката и да взема решения, свързани с управлението.

„Горещо вярвам в силата, а също и в характера и разбиранията на моите сънародници, които могат да служат за пример, и докато съм жив, ще съм готов да защитавам родината, революцията и социализма“, каза Кастро пред стотиците партийни делегати, събрали се в конгресен център в Хавана.

Конгресът е закрит форум, но части от него се предават на живо по държавната телевизия.

Кастро похвали Диас-Канел като един от новото поколение ръководители и заяви, че той е постигнал „добри резултати“ за трите години, откакто заема поста си.

Маслинено зелената военна униформа на Кастро контрастираше с цивилното облекло на протежирания от него Диас-Канел, за когото мнозина очакват да го наследи като първи секретар на партията, най-влиятелната длъжност в кубинската еднопартийна система.

Новите кубински ръководители са изправени пред най-тежката икономическа криза след разпадането на някогашния благодетел, Съветскиш съюз, а има и признаци за нарастваща неудовлетвореност, особено сред по-младите кубинци.

Затягане на десетилетното американско търговско ембарго и коронавирусната пандемия изостриха ликвидна криза в боледуващата планова икономика, която и без това изпитваше проблеми още от преди след намаляването на венецуелската помощ.

Това доведе до недостиг дори на основни стоки и много кубинци се редят с часове на опашки, за да си купят хранителни продукти.

Кастро осъди подновената враждебност от страна на САЩ при бившия президент Доналд Тръмп, който сложи край на разведряване в отношенията, което той беше постигнал с бившия президент Барак Обама.

Американският президент Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари, обеща да отмени някои от санкциите на Тръмп, макар че вчера Белият дом заяви, че промяна в политиката към Куба не е сред водещите му външнополитически приоритети.

Кастро заяви, че Куба е готова за нови отношения.

„Потвърждавам от този конгрес на партията волята за развиване на почтителен диалог и изграждане нов вид отношения със САЩ без, за да бъдат постигнати те, Куба да се налага да се отказва от принципите на революцията и социализма“, каза той.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!