Крум Зарков: Зад понятието „цивилен служител“ се крие понятието „политическо лице“

„Зад понятието „цивилен служител“ се крие понятието „политическо лице“.
Това заяви зам.-председателят на ПГ на левицата Крум Зарков.

Той подчерта, че в последните няколко години НС най-малко 2 пъти се е произнасяло по въпроса дали трябва началникът на служба „Военна информация“ да бъде военнослужещ.

По думите му и двата пъти мнозинството от ГЕРБ, по предложение на БСП, е приело че трябва да бъде военнослужещ.

Той обясни, че служба „Военна информация“ е интегрална част от въоръжените сили на Република България и освен нея такива са и Българската армия,  ВМА, Стационарната комуникационно-информационна служба, Военно-географската служба, Военната академия, военните училища. Социалистът коментира, че за нито една от другите служби на никой и през ум не му минава, че директорът може да е друг освен военен.

„Защо за служба „Военна информация“ периодично се поставя този въпрос“, попита той и заяви, че това се дължи на характера на нейната дейност, който е по-интересен за определени политически среди.
По думите му въпросът не е в личностите, а йерархията, която стои зад съответния човек. „Определяйки, че директорът ще е военен с висше военно звание, законът го вписва в строгата и деполитизирана йерархия на въоръжените сили.

Цивилният служител стои извън тази система и се вписва в политическа рамка, в съвсем различна йерархия“, обясни Зарков. По думите му най-яркото доказателство е конюнктурното поведение на ГЕРБ по този въпрос – преди 4 години те са подкрепили изискването за военнослужещ, за да махнат един директор, а днес го отменят, за да назначат друг.
По думите му така управляващите решават свои коалиционни въпроси, тогава с РБ, сега с ОП.

„Военно разузнаване не е търговска дейност, а специфична дейност която изисква своята подготовка, образование, кадрово израстване и запознаване в дълбочина с дейността й“, заяви народният представител Таско Ерменков.
По думите му няма как да си компетентен в областта на военното разузнаване, без да си компетентен в областта на военната наука и да не си служил. „Ние ще подкрепим ветото, защото то цели да наложи професионализма в една област, която е част от националната сигурност“, заяви депутатът.
Той призова управляващите да правят разлика между цивилно и военно разузнаване По думите му няма една партньорска служба  в света, с която да имаме контакти, и шефът й да не е от военното разузнаване.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!