КТ „Подкрепа“: Над 30% от хората са работили на нередовен график през 2018 г.

За 2018 г. над 30% от работещите са имали нередовен работен график. Близо 40% са работели различен брой часове в дните от седмицата срещу 32% за 2010 г.

Данните бяха представени по време на международната конференция на синдикалната организация КТ „Подкрепа“ на тема „Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място, предаде Канал 3.

Отново за 2018 г. 33% са били с т.нар. „плаващо“ начало и край на работния ден, 32% са работели различен брой часове всяка седмица срещу 26% за 2010 г.

Основната тревога на КТ „Подкрепа“, свързана с тези тенденции на пазара на труда и с нередовната организация на работното време е, че те водят до неустойчиви доходи и недостатъчно полаган труд, като предлагат минимална или никаква защита на работника по отношение на работодателя.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че в процес на събирането е подписка на синдикалните организаци и федерации на Европейската федерация на индустриалните работници за ограничаване на сформираното изчисляване на работното време

„Дори и да няма нарушения в него, има грешки и те трябва да бъдат непременно поправени. Сформирането изчисляване на работното време се разпростира в дейности, в които няма място и полагането на извънреден труд е в огромни количества“, призна Манолов.

Той се позова на данни на европейската статистика, според която България е една от страните, в които се полага най-голямо количество труд, голяма част от него извънреден.

Шефът на синдикалната организация няма нищо против да се полага извънреден труд, но и да се заплаща като труд след края на работното време, на националните празници и в почивните дни.

По думите на Манолов би било добре да се съсредоточим върху това, което ни се случва, защото европейският пазар на труда както страните-членки на ЕС, така и в страните около него, е изключително разнообразен. Той обаче е скептичен по отношение на преноса на практики от една страна в друга. Според Манолов Европейският съюз с бавни стъпки започва да се придвижва там, където е България от години.

За него е важна шарената европейска практика, защото всеки един от нас може да научи какво се случва в другите страни и кой как си представя бъдещото развитие на труда.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!