Лавров: Добре, че София не ни обвинява, че сме убили Фердинанд, решила е да надмине Чехия

Добре е, че още не сме обвинени за убийството на ерцхерцога Фердинанд, но очевидно това предстои. София очевидно е решила да надмине Чехия. Това заяви руският външен министър в отговор на информацията, че България разследва руска намеса в серия взривове в складове за боеприпаси, съобщи РИА Новости.

Лавров коментира информацията за предполагаемото участие на руснаци в бомбардировките в България, позовавайки се на историята на Първата световна война.

Според руския външен министър с такива темпове всичко може да достигне дотам, че Русия дори да е обвинена в убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд през 1914 г.

Той посочи, че  ЕС трябва да проучи защо частни предприемачи имат отношение към подобни съоръжения.

По-рано в Чешката република Русия беше обвинена в участие в експлозията на склад за боеприпаси, където загинаха двама души. В резултат на това Прага изгони 18 руски дипломатически представители. Русия отговори, като задължи 20 чешки дипломати да напуснат страната.

По-рано днес от прокуратурата на България заявиха, че през последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове за оръжия и боеприпаси, както и в производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества и производство на оръжия и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция „Жандармерия“ са анализирали някои от случаите, при които се установило сходство в 4 от тях. 

Получена е била информация от международно сътрудничество, от което се прави предположение за взаимовръзка между взривовете у нас и опитите за отравяне на трима български граждани – Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев, съобщиха още от прокуратурата.

В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивавали в България около датите на взривовете и около датите на покушението срещу Емилиян Гебрев.

Според прокуратурата се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!