Левон Хампарцумян: Не трябва да има удължаване на кредитната ваканция

Не е необходимо трето удължаване на кредитната ваканция. Предишните две бяха възможност да си купим време, да решим какво ще правим. Това каза финансистът Левон Хампарцумян в ефира на bTV.

Ще има ли нова "кредитна ваканция": Три банкови организации пред Dir.bg

Припомняме, че срокът, в който физическите лица и фирмите можеха да поискат отсрочване на плащанията по банковите си кредити изтече на 23 март. Крайният срок за получаване на одобрение от страна на банките по Реда за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества пък е 31 март 2021-а.

Като изчезнат медицинските, икономическите проблеми продължават, отбеляза банкерът. Той подчерта, че една фирма с неустойчив бизнес и с пандемия и без пандемия е в това състояние.  

Левон Хампарцумян посъветва хората, които са взели кредит да си говорят с финансовата институция, от която са взели кредит. Според думите му банките няма да започнат да си търсят парите на следващия ден след като свърши мораториума. Той допълни, че едно предоговаряне е възможен вариант.

Най-добре е да се избегне тегленето на нови кредити, това е вариант, но то е ядрената опция – след това може да стане по-лошо, обясни банкерът.

Банките са взели необходимите мерки и не се очаква вълна от необслужвани кредити, каза още Хампарцумян.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!