БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάРусский

Лекар на високи токчета помага на фронтовата линия в Украйна (снимки)

Навсякъде из Донецката област, в близост до фронтовата линия на войната на Русия с Украйна, Наталия Воронкова се появява на полеви позиции и в болници с обувки на високи токчета. Неин колега ѝ купил маратонки, но тя ги оставила настрана.

Каската и предпазната жилетка също не са част от нейната униформа, докато раздава пакети за първа помощ и друго оборудване сред украинските войници и парамедици. Тя е цивилна и е основателка на медицинска организация с идеална цел – нещо, което личи от вида й и от което никой не може да я лиши, дори в зона на бойни действия.

„Аз съм си аз и за нищо на света няма да се откажа от своите токчета“, казва Воронкова за сандалите с червени каишки, за бежовите и другите си елегантни обувки на висок ток, които обикновено комбинира с клоширани поли и миди рокли, докато извършва своите опасни обиколки до тайни военни бази и мобилни медицински пунктове.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Бившата съветничка в украинското министерството на отбраната с научни степени по банково дело и финанси е познато лице сред офицерите и войниците в Източна Украйна. През осемте години след руската анексия на Кримския полуостров през 2014 г. Воронкова е посветила живота си да води тактическо медицинско обучение и да осигурява екипировка за украинските войници, които се сражават с проруските сепаратисти.

Руската инвазия в Украйна в края на февруари създаде все по-голяма нужда от нейната организация „Волонтерска сотня Доброволя, както и нови предизвикателства.

Снимка: БТА/АП

Работейки сами, Воронкова и нейният помощник Евхен Веселов, пътуват с ван, натоварен с дарени материали (от очила за нощно виждане през неща от първа необходимост на бойното като турникети и медицински телбоди до сложно оборудване за мозъчна хирургия), като минават през контролни пунктове независимо от забраните. Военнослужещите разпознават Воронкова и само след един поглед ги пускат да минат.

Снимка: БТА/АП

Сладникав черешов мирис от нейните пурети изпълва въздуха, която тя излиза от вана да пуши със своя маникюр с червен лак. Въпреки че ръководи 20 души и живее в Киев, Воронкова е в Източна Украйна, откакто през април руснаците се съсредоточиха там, защото настоява сама да раздава пакети за първа помощ на фронта. „Жената е като шията за главата. Тя движи всичко“, казва тя.

Снимка: БТА/АП

Воронкова израства с любов към медицината, но нейното семейство не иска тя да следва този път. Родителите й са били банкери и са мислели, че тя ще поеме същата кариера. Започналият конфликт със сепаратистите през 2014 г. я убеждава да изучава военна медицина и накрая тя получава сертификат за инструктор. От 2015 г. до началото на сегашното нахлуване на Русия украинското министерство на отбраната й възлага да открие решения на проблемите пред военните части в Донбас. И сега тя прилага своите преподавателски техники, за да помогне на войниците да предпазват себе си и другарите си по време на сражение.

Снимка: БТА/АП

Когато докарва кутии със скалпели, апарати за електрокоагулация, катетри за спешна помощ и други материали в болницата в град Курахове, тя дори не трепва от грохота на изстрелваните ракети и долитащите снаряди. На своите лекции по тактическа медицина Воронкова напътства войници, санитари и техници на различни възрасти. Тя привлича вниманието им със своя силен глас, хумор и опит. Сирените за въздушна атака зазвучават по време на занятието в Добропиля, но тя го продължава в подземното бомбоубежище.

Снимка: БТА/АП

Обучението, което предлага, става все по-ключово за продължителната битка в региона Донбас, където руските сили постоянно нанасят въздушни и артилерийски удари, но влизат и в улични боеве в опит да превземат села, големи и малки градове. Воронкова смята, че за украинското правителство възможността да работи с Русия за мирно споразумение отдавна е изчезнала и „в момента цената на победата е животът ни“.

Снимка: БТА/АП

Докато обикаля Донецката област – Бахмут, Словянск, Краматорск, Торецк и други места, които Русия се надява да превземе, тя среща и съветва всички, от офицери с висок ранг до санитари. Жените военнослужещи слушат, а младите медици откровено споделят с нея преживяното. А Воронкова часове наред слуша внимателно и дава съвети.

Снимка: БТА/АП

„Всяка вечер, когато си лягам, се питам какво добро съм сторила днес“, казва тя и добавя: „Искам хората да разберат, че са дошли на този свят не само да ядат, пият и да се веселят всеки ден, а и да направят нещо добро. Нито един ден не бива да бъде напразен“.

Превод: Климент Тренков, БТАТази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!