Ливан произведе електромобил въпреки икономическата криза

В Ливан, потънал в безпрецедентен икономически спад и с една от най-лошите електрически мрежи в света, бе представен първият 100 процента електрически автомобил местно производство, предаде Франс прес.

Това е „първото местно автомобилно производство „, похвали се снощи инициаторът на проекта Джихад Мохамад, палестински бизнесмен, роден в Бейрут, на церемонията в района на Халде, южно от Бейрут, допълва БТА.

Наречен „Възходът на Кудс“ с препратка към Ерусалим, автомобилът с футуристичен дизайн, е проектиран изцяло в Ливан, добави Мохамад.

Очаква се масовото производство да започне това лято, уточни той.

След като натрупа своето богатство в телекомуникационния сектор в Канада и в строителството в страните от Залива и в Ирак, бизнесменът реши да влезе в автомобилната индустрия.

„Това е първият бизнес в живота ми в Ливан“, каза Мохамад, главен изпълнителен директор на стартъпа И Ви Електра (E.V. Electra), основан преди четири години.

Цената на автомобила е 30 000 долара или 360 милиона ливански лири по курса на черния пазар след срива на националната валута, която за 18 месеца загуби над 85 процента от стойността си спрямо щатския долар.

Заради икономическата криза и огромния спад на покупателната способност на ливанците, компанията предлага петгодишен безлихвен кредит за 50 процента от сумата.

Целта е за една година в Ливан да бъдат продадени около 10 000 бройки от електромобила.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!