Магазините в Гърция продават само отвън или с предварителна уговорка със SMS

От днес търговията на дребно в Гърция възстановява дейността си, съобщава АНА-МПА, на която се позова БТА. Магазините отварят по системите click away и click inside (с предаване на стоките извън магазина или вътре, но с предварителна уговорка). Затворени остават обаче търговските обекти в Солун, Ахая и Козани.

Още по темата

Вчера министърът на здравеопазването Василис Кикилиас обясни, че в трите префектури (Солун и Козани в Северна Гърция и Ахая в Южна) отварянето на магазините се отлага с поне една седмица след доклад на експертната здравна комисия. Причините за отлагането на възобновяването на търговията на дребно в тези региони е значителното увеличаване на активните случаи на коронавирус и до голяма степен запълнени интензивните отделения в болниците.

В останалите части на Гърция клиентите ще могат да посещават магазините само с предварителна уговорка и след изпращане на есемес на номер 13032 за целта на излизането. Излизането за покупки ще бъде позволено веднъж дневно и ще може да продължава до три часа.

В магазините ще се допуска най-много един човек на всеки 25 квадратни метра търговска площ, но не повече от 20 души общо. Допуска се удължено работно време на магазините от 7 ч. сутринта до 20,30 вечерта от понеделник до събота.

Големите търговски центрове ще останат затворени в регионите със „силно увеличен риск“, сред които е и столичната област Атика.

По-малко приходи в хазната

8,2 милиарда евро са загубите на гръцкия държавен бюджет от данъчни приходи през 2020 г., пише на първа страница икономическият ежедневник „Нафтемборики“. Приходите от данъци са спаднали миналата година с 16 процента главно заради пандемията.

По-конкретно загубите за хазната идват от затварянето на магазините и заведенията, както и от отлагането на плащането на определени данъчни задължения.

През 2020 г. приходите на бюджета от данъци са били около 43,2 млрд. евро срещу 51,4 млрд. през 2019 г. Официалните данни показват, че намаляването на приходите се дължи както на облагането на стоки и услуги, така и на спад при облагането на доходите на гражданите.

Вестникът пише още, че от днес се отваря електронната платформа за участие в програмата „Мост 2“ на гръцкото министерство на финансите за субсидиране на заеми на предприятия и свободни професии, засегнати от пандемията. Министерството очаква да бъдат подадени поне 100 хиляди искания за подкрепа, а според оценките на банките броят на исканията може да бъде и двойно по-голям.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!