Магистрати излизат на мълчалив протест

Магистратите и служителите от двете спецпрокуратури излизат на мълчалив протест пред сградите на Съдебните палати, става ясно от позицията им срещу гласуваните от правната комисия в НС промени, според които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити.

Ако сме правова и конституционна държава, не би следвало в настоящия момент темата за извънредността на спецмагистратурите да се повдига отново. Ако сме правова държава, не би следвало без какъвто и да било сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните органи на съдебна власт, пише в позицията на спецпрокурорите и служителите.

В нея те задават два въпроса – дали решението за закриване без аргументи не е директна намеса в работата на независимата съдебна власт и не обслужва чужди интереси или такива на организирани престъпни групи?

Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет, пише в становището на спецпрокурорите и администрацията.

„Независимостта е принцип на правовата държава. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено условията за свободно от натиск решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет гарантира тяхната независимост при извършване на служебните им действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване“, подчертават магистратите.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!