Манолов: Българинът работи много, но по принуда

„Шампиони сме по заработени часове в рамките на Европейския съюз за една година. Не твърдя, че сме най-трудолюбиви, но работим най-много. Това най-често се случва по принуда, а не по желание”. Това заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ в ефира на БТВ. Европейската статистика сочи, че българите и гърците работят най-много в рамките на ЕС. Делът на извънредния труд у нас също е най-голям.

„Ние превърнахме сумираното изчисляване на работното време от изключени в правило, което не е добре”, допълни Манолов.

„Извън това специален извънреден труд е този през събота и неделя и още по-специален – на национални празници. Единият се заплаща с 50% повече, а другият – два пъти по-високо”, поясни президентът на КТ „Подкрепа”.

По думите му обаче в България правилата се заобикалят поради нежеланието на работодателите да заплащат извънредния труд.

Според него трябва да се ограничи обемът на сумираното изчисляване на работното време и всичко над това да се доплаща като извънреден труд, както е редът.

Димитър Манолов е на мнение, че трудът у нас не се цени и е най-евтиният ресурс. Не се уважава и нощният труд, който е най-вредният за здравето.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!