МВнР: Италия налага нови мерки, цялата е в „червено“ за Великден

Правителството на Италия прие декрет с допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, които са в сила от 15 март до 6 април, съобщиха от пресцентъра на българското МВнР.

Според новите разпоредби територията на страната се разделя на две зони – „червена“ и „оранжева“. Изключение е област Сардиния, която е обявена за „бяла зона“ и няма наложени рестрикции.

В червената зона попадат областите Кампания, Емилия Романя, Фриули-Венеция Джулия, Лацио, Ломбардия, Марке, Молизе, Пиемонте, Пулия, Венето, автономна провинция Тренто. За тях са забранени всякакви придвижвания освен по причини, свързани с неотложна работа или доказана необходимост. Разрешено е завръщането на адрес на пребиваване, като е необходимо представяне на декларация. На 3, 4 и 5 април, дните около католическия Великден, са позволени посещения на роднини и приятели. Придвижването към частни жилища се разрешава само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс между 5 ч. и 22 ч. Те могат да бъдат придружавани от деца до 14 г., за които упражняват родителски права, или от хора с увреждания от същото домакинство. Остават отворени само магазините за хранителни стоки, за тютюневи изделия и печатни издания, както и аптеките. Разрешава се само индивидуално спортуване и разходки на открито и в близост до дома.

В оранжевата зона влизат областите Абруцо, автономна провинция Болцано, Базиликата, Калабрия, Лигурия, Сицилия, Тоскана, Умбрия, Вал Д Аоста. За тях са разрешени придвижванията в рамките на дадена община от 5 ч. до 22 ч. Придвижванията до други общини са позволени само във връзка с неотложна работа, доказана необходимост или по здравословни причини. В рамките на една и съща община е разрешено придвижването до друго частно жилище само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс между 5 ч. и 22 ч. Те могат да бъдат придружавани от деца до 14 г., за които упражняват родителски права, или от хора с увреждания от същото домакинство. На 3, 4 и 5 април, дните около католическия Великден, са позволени посещения на роднини и приятели в рамките на една и съща област. Затварят за клиенти ресторанти, кафенета, барове и сладкарници, като могат да продават храна и напитки само за вкъщи.Разрешена е спортна дейност на открито и в рамките на дадената община. Магазините и търговските центрове работят през седмицата, като затварят в предпразнични и празнични дни.

От МВнР обръщат внимание, че за Великденските празници цялата територия на Италия, с изключение на евентуални „бели“ зони, преминава в „червена“ зона.

При необходимост от съдействие българските граждани в Италия могат да се обръщат към посолството ни в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643, +39 349 492 7764, както и към генералното консулство в Милано на тел: +39 02 84942941, +39 333 7826043.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!