МЗ не откри нарушения при лечението на починалата родилка Лора Янева

Не са открити нарушения при лечението на 36-годишната известна бургаска художничка Лора Янева, която издъхна от коронавирус в УМБАЛ-Бургас в края на март, а изроденото й чрез спешно секцио бебе все още е под грижите на неонатолозите. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването пред местния сайт „БургасИнфо“ във връзка с назначената проверка по случая.

„Със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ екип от инспектори извърши проверки на място в „УМБАЛ-Бургас“ АД и Амбулатория индивидуална практика за ПИМП, град Бургас. Изискана и проверена е цялата медицинска документация по случая. Проверката не установява нарушения при оказаната медицинска помощ“, заявиха от здравното ведомство.

Бременната в шестия месец художничка бе приета в УМБАЛ Бургас на 19 март, а на 23-ти състоянието й се влоши и тя бе интубирана. Лекарите предприеха спешно секцио и изродиха бебето. И в момента момченцето й, което дойде на бял свят в 26-та гестационна седмица, е под грижата на неонатолози, но за съжаление майка му загуби битката за живот на 28 март.

След смъртта й близки обявиха, че 36-годишната Лора е потърсила лекарска помощ в бургаската болница още на 17 март, но е върната поради липса на свободни места, като й било обяснено, че вкъщи ще се грижат за нея по-добре. Два дни по-късно е приета в лечебното заведение, но в тежко състояние.

Пациентката обаче собственоръчно е написала, че не желае постъпване в болница, заявиха тогава от УМБАЛ-Бургас. Лекарите са категорични, че след приемането й в лечебното заведение е приложено лечение с всички показани за състоянието й медикаменти, използвани в лечението на COVID-19, включително ремдесивир и реконвалесцентна плазма. Проведени са консултации с лекари от „Александровска болница“ в столицата, както и с реанимацията на Военномедицинската академия.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!