Милиарди не достигат за изплащане на парите за пенсионерите

Милиарди не достигат за изплащане на парите за пенсионерите
Разходите за изплащане на пенсиите са нараснали с близо 30% през първата половина на годината.

Повече от 4,8 млрд. лв. не достигат за изплащане на парите за пенсионерите
Покриват от данъци дефицита в бюджета на общественото осигуряване

Разходите за пенсии с 30% по-високи

Хората, които получават пенсии за стаж и възраст, взимат средно по 807,65 лв. на месец от държавната хазна, показват данни на Националния осигурителен институт за юни. В тази сума влиза както основната пенсия за стаж и възраст, така и изплащаните добавки, като например за чужда помощ.

През юни средният размер на получаваните пари от един пенсионер с пенсия за стаж и възраст е със 143,48 лв., или с 21,6% по-висок от същия месец на миналата година. Но спрямо предходния месец май има спад на получаваните от пенсионерите пари с 1,51 лв., или с 0,2%. Причина за това вероятно е по-големият размер на добавките към пенсиите, които са изплатени през месец май.

Инвалидните и социалните пенсии са по-ниски от тези за стаж и възраст. Затова средният месечен размер на получаваните пенсии от един пенсионер, независимо на какво основание взима парите, е 734,72 лв., показват данните на НОИ. В сравнение със същия месец на миналата година средният размер на получаваните суми е нараснал със 119,95 лв., или с 19,5%. Но спрямо предходния месец май има спад с 1,59 лв., или с 0,2%.

Повишаването на пенсиите води до значително увеличение на бюджетния дефицит. За първите шест месеца на годината общият размер на отчетените приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) е 5,422 млрд. лв.

Постъпилите приходи са със 719,5 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Общо направените разходи за полугодието възлизат на 10,156 млрд. лв., което е с над 2 млрд. лв. повече в сравнение с първите шест месеца на миналата година.

Близо 90% от разходите от бюджета на ДОО са за пенсии. За първите шест месеца на годината разходите за изплащане на пенсии са в размер над 9 млрд. лв. Разходите за пенсии са с над 2 млрд. лв. или с 29,8% повече спрямо същия период на миналата година. И то при положение, че броят на пенсионерите за юни 2023 г. е с 5290 по-малък спрямо година по-рано. За да има пари за пенсии, от републиканския бюджет са преведени 4,888 млрд. лв. в бюджета на ДОО. Така с пари от ДДС и данък върху доходите изплащат пенсиите в страната.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!