Мобилен очен кабинет тръгва из страната

Мобилен кабинет за очни прегледи тръгва из страната през май. Целта е да посети 48 населени места, за да направи безплатни прегледи на желаещите, предава bTV.

Инициативата е на експерти от Българското дружество по офталмология, Българският лекарски съюз и фармацевтична компания.

Прегледите ще се осъществяват в специализиран кабинет на колела. Доц. Александър Оскър обясни, че ще бъдат преглеждани приоритетни групи граждани – малки деца и възрастни хора.

„Всеки желаещ може да се запише, в голяма част от градовете вече имаме доста записани пациенти. Кампанията стартира на 10 с посещение в Самоков, продължава в Дупница и Гоце Делчев. Над 100 очни лекари от цялата страна ще се включат в тази инициатива“, допълни доц. Оскар.

Целта е да се прегледат на 5000 деца и възрастни. Проф. Ива Петкова разказа, че се надяват чрез кампанията да се възбуди интересът на обществото към проблемите със зрението. По думите ѝ по време на пандемията от COVID-19 много хора са неглижирали очното си здраве.

„Може да се развие едно развито око, което цял живот да ограничи професионалната и всякаква друга активност на едно дете. При възрастните – глаукома, макулна дегенерация. Възрастните от една година не смеят да се прегледат“, добави офталмологът.

При установяване на проблем, експертите ще пренасочват пациентите за допълнителни изследвания.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!