Над 6 тона отпадъци събраха доброволци край Панчаревското езеро

Общо 6,78 т отпадъци събраха доброволци край Панчаревското езеро в рамките на инициативата на кмета на СО – район „Панчарево“ Николай Гюров и екипа му „Да изчистим район „Панчарево“ заедно“, съобщиха от района.

Със старта на инициативата се отбелязва и Световният ден на климата и Международният ден на семейството, а началото й е масова доброволческа акция за почистване на зоната край Панчаревското езеро.

Над 400 жители и гости на района, служители на районната администрация, спортисти, телевизионни лица, IT специалисти, представители на петролни компании и БЧК са дошли на четирите входни пункта, където са получили чували, ръкавици, минерална вода.

Грижата за чистотата и опазването на природата в райското място, в което живеем, е постоянен приоритет в работата на районната администрация, е посочил кметът на района Николай Гюров. Той е допълнил, че инициативата, която се провежда за първи път, но ще стане традиция, цели да възпита дух на непримиримост към безотговорното отношение към средата, в която живеем. За да даде добър пример, екипът на СО – район „Панчарево“ е изчистил част от брега под сградата на районната администрация, където години наред са трупани ненужни вещи – счупени водни колела, стари мебели, седалки от коли, железа и чували с отпадъци.

По време на почистването случайно е било открито голямо нерегламентирано сметище под Трибуните. Това е истинска екологична бомба, а дупките в конструкцията са животозастрашаващи, още в понеделник ще сезирам всички отговорни институции, категоричен е бил кметът на района Николай Гюров, като е допълнил, че ще бъде безкомпромисен към всички нарушители на закона в зоната край езерото.

Сред най-ентусиазираните участници в кампанията е била олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова, която е коментирала, че е силно впечатлена от доброто стопанисване на района от новата администрация. Алпинистът Димитър Бакалов се е включил в почистване на отпадъци в недостъпните участъци по ската от велоалеята към езерото.

Светла Оцетова и Здравка Йорданова са получили от шефа на Българската федерация „Гребане“ Свилен Нейков почетен плакет. В церемонията е участвал и кметът Николай Гюров, който е връчил награди на победителите в Държавното отборно първенство за деца, кадети, юноши и девойки младша възраст.

Междувременно пред сградата на читалище „Виделина-1908“ се е провел 12-и фолклорен фестивал „С песен и танц в Панчарево“. Кметът Николай Гюров е приветствал участниците и им е пожелал да продължават да съхраняват традициите.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!