Над 81% от българите искат закон за частния фалит. Проектозаконът ще бъде представен днес

Над 81% от българите искат закон за частния фалит. Проектозаконът ще бъде представен днесНад 81% от българските граждани очакват и искат да бъде приет закон за частния фалит.

Това заяви в предаването „Денят започва“ на БНТ омбудсманът Мая Манолова.

Законът ще уреди несъстоятелността на физическите лица. Това е един огромен процент, който е и адекватен на огромния проблем, който имат българите със затруднението да плащат своите кредити – към банки, към фирми за бързи кредити, лизингови къщи, включително и битовите си сметки, допълни.

Проектозаконът ще бъде представен днес.

„Числата са стряскащи – всеки трети българин има кредит. Общият брой на кредитите е близо 500 милиона, от които над 12% са необслужвани. Ако това се приравни към потребителските кредити, става въпрос за 800 млн. лв., които имат проблем с обслужването или са отчетени от банките като лоши кредити. Общо кредитите, които имат проблем с обслужването са над 4 млрд. лв., заяви Манолова.

„Днес ще представим концепция, която изработвахме заедно с експерти, магистрати и представители на академичната дейност. Първото условие е лицето да е изпаднало в свръхзадлъжнялост. В концепцията е заложен и принципът на добросъвестността. Опитите да бъдат извършени измами, да бъде укрито имущество, да не бъдат посочени всички кредитори, ще бъдат сериозно препятствие за влизането в тази процедура”, обясни омбудсманът. Проблемът не засяга само длъжниците и техните семейства, това е огромен проблем за българската икономика, за държавата, за обществото, за фиска, защото неплатежоспособността тласка десетки хиляди българи в сивия сектор, където те не допринасят за хазната, за държавата, посочи Мая Манолова.


Другите важни теми, с които се занимава институцията, са колекторските фирми, които безчинстват на гърба на българските граждани, както и дейността на фирмите за бързи кредити, каза още националният омбудсман. / Епицентър.бг

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!