Напрежение заради „Бургас прайд“: Изгориха знаме, летяха яйца и димки (снимки/видео)

Димки, краставици, яйца и пластмасови бутилки с вода полетяха към участниците в „Бургас прайд“ на площад „Тройката“ в морския град, където едновременно се проведоха гей парадът и организирано срещу него шествие.

Вижте снимки

Зоната от площада, където са представителите на ЛГБТ общността, бе заобградена от метални огради и подсигурена от над 300 полицаи. От жандармерията бе докарано и водно оръдие, на място е и директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас. 

Снимка: Бургас Инфо

Няколкостотин бяха участниците в контрапротеста срещу „Бургас прайд“, в който участваха едва около 30 души. Част от тях бяха местни хора, а други – от София, дошли да подкрепят събитието, призоваващо за край на хомофобията и признаване на правата на ЛГБТ общността.

В началото на ситуацията бе спокойна, но напрежението нарастна, включително с хомофобски скандирания от страна на контрапротеста след провокации от страна на Бургас прайд.

Двете групи си разменяха реплики чрез високоговорители. От една страна се чуваха скандирания. „Омразата не е семейна ценност“, а от другата: „Отивайте си у дома“ и „Довиждане! Бургас не иска гей паради“. Защитниците на традиционното семейство заявиха, че в гей парада участват едни объркани деца. 

Снимка: Facebook

От бургаската Организация за закрила на българските граждани запалиха едно от знамената на „Бургас прайд“. 

Преди това от контрапротеста поискаха да бъдат проверени участниците в паралелната акция дали сред тях няма лица под 18-годишна възраст без придружител, но това не се случи. Все пак, до по-сериозни инциденти не се стигна, а присъстващите призоваха да не се проявява агресия спрямо полицейските служители. Междувременно, участниците в „Прайда“ скандираха: „Християнска ценност насилието не е“.

Малко след 18 часа и участниците в „Бургас прайд“, и тези от контрашествието се разотидоха.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!