Напрежение и протести в Ереван, опозицията поиска оставката на Пашинян (видео)

Напрежение и протести, митинг на опозицията и старт на подписка за импийчмънт на премиера на страната Никол Пашинян белязаха нощта в арменската столица Ереван.

След като Армения и Азербайджан се споразумяха за прекратяване на огъня, което съобщиха световните агенции, в Ереван започнаха протести. Опозицията обвини Пашинян, че е подписал документи, с които поема ангажименти и дава арменски земи. Наложи се премиерът да направи специално изявление в парламента, за да обясни, че това са спекулакации и не е подписвал нищо.

Въпреки това стотици протестираха за оставката му, а опозицията влезе в парламента.

Започна подписка за отстраняването на Пашинян от поста, а под документа вече са се подписали 35 депутати от опозицията, съобщава Известия, като цитира бившия министър на отбраната, сега лидер на едната от опозиционните партии Сейран Оганян – „Армения“.

Остават още 18 депутатски подписа до необходимия брой, за да бъде завършена процедурата, съобщи Оганян на опозиционния митинг пред парламента през нощта.

Междувременно прекратяването на огъня влезе в сила в 20.00 часа снощи. С договорката за примирие се сложи крайна двудневните боеве, довели до смъртта на 155 военни от двете страни, съобщи секретарят на арменския Съвет за сигурност Армен Григорян, цитиран от Асошиейтед прес.

Предишното споразумение, договорено във вторник от Русия, се провали бързо, припомня АП.

Прекратяването на огъня е договорено след два дни на тежки боеве, които бяха най-големите враждебни действия между двете страни от близо две години. Ереван и Баку се обвиняват взаимно за началото на сблъсъците, очаква се и СС на ООН да се събере по горещия конфликт.

Ереван се обърна за помощ към ООН и военния съюз с Русия ОДКБ във връзка с опазването на арменската територия.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!