НАТО започна учения в Балтийско море

Страните от НАТО започнаха ученията Northern Coasts в Балтийско море с участието на три хиляди военнослужещи и около 40 кораба от 18 държави. Това съобщиха от пресслужбата на Алианса, предават TACC и Агенция „Фокус“.

„Ученията Northern Coasts ще се проведат в протока, свързващ Балтийско и Северно море. В тях участват около три хиляди военни и 40 кораба от 18 държави от НАТО“, се казва в официалното съобщение.

Маневрите се провеждат ежегодно, като тази година се организират за 13-и път. От началото на кризата в отношенията с Руската федерация през 2014 г., след присъединяването на Крим към Русия, НАТО започна да милитаризира Балтийско море, увеличавайки броя на военните маневри и разузнавателни полети. В граничните райони с Русия в балтийските държави и Полша Алиансът разполага с четири многонационални тактически групи с общ брой до пет хиляди души, коментира ТАСС.

Алиансът мотивира всички тези действия с изявления на собствените си лидери и балтийски политици за необходимостта от сдържане на Русия, допълва агенцията.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!