„Независимая газета“ съветва Москва да се възползва от проруските нагласи в Молдова

Република Молдова отива на Запад, смята Москва. Това е окончателният избор на официален Кишинев, но Русия все още може да задържи страната в своята зона на влияние, пише в. „Независимая газета“, цитирана от БТА.

Вестникът цитира руското външно министерство: „След като през 2020-2021 г. в Молдова дойдоха на власт проевропейски сили, страната започна постепенно да отслабва връзките с Русия, ОНД и Евразийския икономически съюз, където тя впрочем има статут на наблюдател“. Той помества данни от априлска анкета, според която 60 на сто от гражданите смятат, че Русия трябва да остане основен стратегически партньор на Молдова.

39 на сто от молдовците виждат в тази роля ЕС, а 22,9 процента – САЩ. Обаче Щатите са на първо място сред партньорите на Молдова, с които Кишинев трябва да скъса, показва допитването. Според повечето отговорили – 50,4 на сто, Кишинев трябва и занапред да купува газ от Русия; 17,3 процента настояват за диверсификация на доставчиците, а 13,8 на сто – за покупки на газ от Румъния.

Освен това 72 процента се обявяват срещу подкрепа на антируските санкции. Става ясно какво искат хората и кой всъщност се стреми да скъса връзките с Русия, заявява изданието и обръща внимание върху протестите в Молдова през последните дни. Демонстрантите искат да бъдат пратени в оставка онези, които променят политиката, без да се съобразяват с мнението на народа – правителството и управляващата пропрезидентска Партия на действието и солидарността, изтъква „Независимая газета“.

Начело на протестите стоят леви партии. В понеделник обаче смятат да се включат и десноцентристите, ако водещите министри не си тръгнат от кабинета. Синдикатите са готови да изведат хората на улиците. Междувременно в Молдова пристигат всяка седмица представители на САЩ и ЕС, подкрепящи президента Мая Санду и курса й към евроатлантическа интеграция. Целта им е да задържат Молдова в западната сфера на влияние. Народът обаче не желае разрив с Русия, която между другото може да осигури на страната евтин газ и електричество, а това ще стабилизира икономиката, твърди вестникът.

Фактически Молдова би желала да сътрудничи с ЕС, но без да губи Русия, и да си остане неутрална страна. Тук Москва би могла да й помогне, ако реши, че това ще й е от полза. Както са решили примерно американците. Москва обаче не действа в страната толкова активно като Вашингтон. А същевременно някои плашат молдовците с агресия от страна на Русия. В тази ситуация трябва да обясним на Кишинев, че Русия няма да използва Приднестровието в отношенията с Молдова и няма да донесе беда в този регион. Не го ли направи, Москва може да изгуби една страна, чието население никога не е подкрепяло Русия толкова силно като днес, заключава „Независимая газета“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!