Нехамер още не ни пуска в Шенген! Ще подкрепи пред ЕК искането ни за 2 млрд. евро за границата

Австрия продължава да не ни пуска в Шенген! Въпреки разходката, която направи днес канцлерът Нехамер по българо-турската граница.

Виена ще подкрепи пред Европейска комисия предоставянето на България на 2 млрд. евро за подсилване охраната на границата, но към момента няма промяна в позицията и срещу влизането на страната ни в Шенген.

Това стана ясно от думите на австрийския канцлер Карл Нехамер, който днес бе заведен от президента Радев на границана край Елхово.

Българският държавен глава посрещна Нехамер не в София, както е обичайно при официални посещения, а директно на летището в Пловдив. Оттам те отлетяха веднага с военни хеликоптери към границата край Елхово, за да се запознаят с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Припомняме – Австрия наложи вето върху влизането на България и Румъния и то основно с твърденията, че двете страни не спират незаконнаа миграция. „В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността“, твърдеше само преди месец Нехамер.

В отговор на това Радев го покани в България в опит да му покаже, че България спира незаконните мигранти. Затова и Радев и Карл Нехамер посетиха и Регионалната дирекция “Гранична полиция“ в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Двамата имаха работна среща и се запознаха и с помещенията за задържане на опиталите се да влязат незаконно на територията на страната ни.

По думите на Нехамер от днес Австрия подкрепя усилията на България и желанието на София да подсили границата.

„Ще се погрижим необходимите за подсилване на границата 2 милиарда евро да бъдат изложени през ЕК. Ще подкрепим искането на България тези средства да бъдат предоставени. Тези средства ще бъдат използвани за закупуване на по-усъвършенствана техника за наблюдение на границата”, уточни Нехамер след като се запозна с начина, по който се охранява българо-турската граница.

Той благодари за усилията, които България полага в тази сфера, тъй като „защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия“.

В същото време канцлерът даде да се разбере, че няма промяна в позицията на Австрия относно разширяването на Шенгенското пространство.

„Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия. Затова сме изключително благодарни на усилията, които българската страна полага, за да защитава тази граница. Но благодарността само не е достатъчна. Трябва да има активни действия по осъществяването на това партньорство”, подчерта австрийският канцлер.

На България й трябват все още технически способности, защото има трудни участъци, които трябва да бъдат добре защитени и обхванати от системата за наблюдение, посочи Нехамер. Средствата, които ЕК ще отпусне, ще бъдат използвани за закупуване на хеликоптери, техника, високопроходими превозни средства, за техника за нощно виждане и за необходимата инфраструктура, обясни австрийският канцлер.

Според него първото, което трябва да се направи, е да се укрепи защитата на границата, да намалеят установените мигранти във вътрешността на шенгенското пространство, да има конкретни мерки от страна на ЕК за ускоряване на процеса по предоставяне на убежище и репатриране на бежанците и да има ясен сигнал на европейско ниво, че страните, които са на първа линия, не са сами срещу този проблем.

Карл Нехамер каза и в Елхово това, което заяви преди време на среща на върха: през 2022 г. в Австрия има над 100 000 подадени молби за предоставяне на статут на убежище от страна на бежанци, като над 75 000 от тях са регистрирани за първи път, което означава, че те са били пропуснати от България.

Нехамер добави, че са необходими съответните законови рамки и база, която да даде възможност на граничните служителите да действат бързо, ефективно, да има обща политика за отблъскване на миграцията от границата, за да може да има ефективна борба. Той ще предаде на ЕК от каква подкрепа се нуждае България в тази трудна дейност – защитата на външната граница на ЕС. „Цел на моето посещение тук е и да предам на ЕК от каква подкрепа се нуждае България в защитата на този толкова особен участък от българската граница“, добави той.

През изминалата година натискът над нашата граница нарасна рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни, каза от своя страна президентът Румен Радев по време на брифингя в Елхово, който дадоха заедно с канцлера на Австрия Карл Нехамер.

Радев поздрави Нехамер на немски език, след което му благодари, че е приел поканата сам да се запознае на място с охраната на българо-турската граница.

Ние сме изправени пред мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти. С центрове и клонове в различни държави членки на Европейския съюз, добави той.

Искам да благодаря на канцлера Нихамер за приетата покана да дойде в България и да се запознае на място с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме, добави Радев.

Радев подчерта, че нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа.

“България в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство”, каза държавният глава.

Ние сме построили изцяло с наш бюджет ограда по границата с Турция. По продължение на цялата граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за наблюдение, уточни Радев.

В рамките на само четири месеца загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе решителни мерки. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция, уточни държавният глава.

Според него турския президент Реджеп Ердоган е поел ангажимент да охранява по-стриктно границата от турска страна.

По думите му се работи за борбата с организираната престъпност и каналджийството на хора.

Според него трябват законови промени на европейско ниво.

Не малко от заловените мигранти са граждани на държави членки на ЕС. Работим активно с вътрешните министерства, службите за сигурност с държави от вътрешността на ЕС. В резултат миналата седмица проведохме мащабна специална операция и ударихме не просто трафикантите, а центровете, които ги ръководят. Високо оценяваме ангажиемнта и подкрепата на Австрия за справяне с проблемите с нелегалната миграция, уточни още Радев.

Държавният глава подчерта още, че напълно разбира позицията на Нехамер за ветото за Шенген, защо като президент първи приоритет е сигурността на неговата страна.

„Но и споря с него за следното: това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа, не означава, че България трябва да стои извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС, и то по-добре отколкото държава в Шенген“, категоричен е българският държавен глава.

Той уточни, че Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на ЕС – свободното движение и не е справедливо България и Румъния да бъдат извън него, защото нашите икономики губят.

“Трябва да се изправим пред факта, че системата на Шенген в момента се намира в голяма криза. Шенген би трябвало да означава, ако тя функционира, вътре в това пространство, не би трябвало да има граничен контрол. Австрия, въпреки че е вътрешна граница на Шенген, контролира с гранични служители от полицията и армията границата със Словакия, Унгария и Словения”, заяви от своя страна Нехамер.

Радев пък изрази надежда, че ще бъде намерено едно наистина рационално решение по този въпрос. С канцлера Нехамер ние споделяме общо убеждение, че охраната на външните европейски граници е обща задача на всички държави-членки и държавите на първа линия се нуждаят от подкрепа, и искам да му благодаря, че той отстоява твърдо тази позиция и пред ЕК, и пред ЕС, заяви Радев.

Канцлерът изказа съболезнования на семействана на загиналите полицаи по българската граница.

„Днес имахме възможност по време на обиколката на границата и видяхме какви предизвикателства представляват защитата й. Президентът изложи средствата, които трябва да бъдат положени, за да се засили контролът и ние пред ЕК ще защитим българската позиция и тези 2 млрд. да бъдат предоставени на българската страна. Разбира се, тези средства ще бъдат използвани за закупуване на високопреходими автомобили, за закупуването на технически средства и ние напълно заставаме зад България. Ние заедно работим срещу борбата с каналджийството, на това място е изключително важно да се подчертае, че трябват законодателни промени“, уточни още Нехамер.

„На нас са ни необходими нужната законова база, която да даде възможност на защитниците на границата да действат активно, да има обща политика за отблъскване на мигрантите на границата, защото не искаме хората, които се занимават с тази незаконна дейност, да се възползват от нашите социални системи.

„Трябва да се изправим пред факта, че системата Шенген се намира в голяма криза. Шенгенската система, би трябвало да означава, че вътре в нея не трябва да има граничен контрол, но реалността е различна. От 2015 г. Германия въведе отново граничен контрол по границата си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път въведе граничен контрол по границата със Словакия, Австрия контролира с гранични служители границата със Словакия, Словения и Унгария. Това очертава именно този голям проблем, който можем да решим единствено заедно. Първото, което трябва да направим е да укрепим границата и да намалеят мигрантите, които преминават през нея. Също така трябва да има ясен сигнал на европейско ниво, че страните, които са на първа линия, не са изправени сами пред този проблем, че не са оставени сами с въпроса за предоставянето на статут на бежанци и това е въпрос от правно ниво“, подчерта още канцлерът на Австрия.

Това очертава, че има голям проблем, който можем да решим само заедно. Трябва да укрепим защитата на границата и да имаме реален резултат за намаляване на мигрантите във вътрешността на Шенгенското пространство, каза той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!


Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!