Не поканиха Путин на честванията на 80-годишнината от началото на Втората световна война в Полша

Над 250 високопоставени гости от 40 чуждестранни делегации присъстват на честванията в Полша на 80-годишнината от началото на Втората световна война.

За тържествата идват президентът и канцлерът на Германия – Франк-Валтер Щайнмайер и Ангела Меркел, президентът на Украйна Владимир Зеленски и вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс.

Българският държавен глава Румен Радев също участва в събитието.

Сред гостите обаче не е Владимир Путин, президентът на Русия, която изнесе най-голямата тежест на битката срещу хитлерофашизма по време на войната.

Прави впечатление, че на тържествата са поканени лидери на бивши съветски републики.

Домакините поясняват, че са поканили на тържествата в столицата Варшава представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство (в което влизат Армения, Азербайджан, Белоруссия, Грузия, Молдавия и Украйна).

Липсата на покана към Москва вече предизвика дипломатически стандал.

Русия не се интересува от отбелязването на годишнината от Втората световна война в духа на историческата истина, обясни решението на Варшава заместник-министърът на външните работи Шимон Шинковски вел Сенк, цитиран от руски медии.
„Трудно е да си затворим очите пред настоящото отношение на Руската федерация. Искаме да отбележим тази трагична годишнина в духа на историческата истина. Русия, както потвърждават в последните дни, не се интересува от това“, каза той в изявление за медиите.

„Властите във Варшава не могат да разберат, че победата във Втората световна война няма политически цвят“, подчерта и Вячеслав Володин, председател на Държавната Дума.

Полските власти решиха да не канят Русия и обясниха решението си като заявиха, че на 1 септември 1939 г. тя все още не е участвала във войната и републиката иска да отбележи годишнината с онези страни, с които сега тясно си сътрудничи.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков коментира, че Кремъл не одобрява този ход.
„Всички мемориални събития във всяка страна по света, които са посветени на годишнини или на Великата отечествена война, или на Втората световна война, не могат да се считат за пълноценни без участието на Русия, тъй като ролята на страната в края на конфликта не може да бъде преоценена“, заяви Песков, цитиран от „Фокус“.

Тържествата протичат в две части.

Първата бе рано сутринта в централния полски град Велюн. Точно в 4,40 – часът, когато падат първите бомби на германската авиация, президентите на Полша и на Германия Анджей Дуда и Франк Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията за 80-та годишнината.

Полският президент посочи, че войната е започнала с военно престъпление, защото са бомбардирани мирни граждани в град без армия, а германският му колега поиска прошка от полския народ.

Втората част на честванията е във Варшава.

Край Паметника на Незнайния войн е планирано реч да произнесат президентите на Полша, Германия и САЩ. Но тъй като президентът Тръмп няма да дойде, заради приближаващ бреговете на Америка ураган, слово най-вероятно ще държи неговият заместник.

Очаквайте подробности


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!