БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάPortuguês

Никой досега не е товарил бъдещите поколения с нови дългове

Проектът на държавен бюджет, който беше внесен от правителството за разглеждане в Народното събрание, заслужава висока оценка в частта му за повишаване на доходите на хората в затруднение. И въпреки сравнително реалистично заложените приходи, ако се погледнат макроикономическите баланси, критиките вече са заслужени. Не бива да се харчи повече, отколкото се събира, казва Милен Велчев, финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Според Велчев в момент на растеж след кризата предизвикана от здравната пандемия, наливането на пари в икономиката е неуместно. Това, което ще се постигне по този начин е пришпорване на инфлацията, казва бившият финансов министър. Той призовава да не се позволява натрупването на нов дълг, като правителството обуздае желанието на отделни свои министри да харчат повече. „Когато в условията на растеж свикнем да живеем на заем, харчейки с 6 на сто повече от събраните приходи, възниква въпроса, какво ще стане при следваща криза?“, пита Милен Велчев.

  • Постижим ли е заложеният в бюджета растеж от 4.8 на сто?
  • Спазено ли е правилото за постигане на леви цели с десни политики?
  • Защо този държавен бюджет застрашава влизането ни в еврозоната?
  • Прав ли е министър Асен Василев за некадърните работодатели в България?

Отговорите на Милен Велчев гледайте в бизнес подкаста „Какво могат парите?“ със Стефан Кунчев.

Визитка:

Милен Велчев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения“, специализирал е стопанско управление в университета „Рочестър“, Ню Йорк, притежава магистърска степен по финансов инженеринг от Масачузетския технологичен институт, Кеймбридж.

От 1990 до 1992 г. работи в Министерството на външните работи. След това заема различни длъжности в Кемикъл банк, Ню Йорк и Мерил Линч, Лондон. През 2001 г. е избран за депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание. През същата година става министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2002 г. сп. „Юромъни“ го удостоява с приза „Финансов министър на година“, а през 2003 г. е приет в групата на 100-те млади глобални лидери на икономическия форум в Давос. Депутат в 40-то Народно събрание и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!