Нинова: В енергетиката е пълен хаос! Внасяме закон за отлагане либерализацията на пазара на ток за битовите потребители

Нинова: В енергетиката е пълен хаос! Внасяме закон за отлагане либерализацията на пазара на ток за битовите потребители
Вместо от 1 юли тази година – това да се случи 2025 г.

БСП иска отлагане на либерализаията на пазара ток за битовите потребители. Такъв законопроект внасят от левицата, съобщи в кулоарите на парламента лидерката Корнелия Нинова.

Те предлагат излизането на свободния пазар за битовите клиенти да се отложи с 1 година и да влезе в сила от 1 юли 2025 година, вместо тази година.

Причината е, че това би оскъпило тока за домакинствата с до 20 %. Това от своя страна криело риск за икономиката и за еврозоната, защото би повишило и инфлацията.

Инфлационният криетерии е именно този, който страната ни все още не покрива за влизането ни в Еврозоната.

Нинова посочи, че ангажиментът за пълната либерализация на пазара на ток е записан в ПВУ, но там нямало конкретна дата, в която са бъде изпълнено и отлагането на реформата с 1 година нямало да бъде фатално.

В Закона за енергетиката сега е записано, че през 2026 г. всички битови потребители трябва да излязат на енергийния свободен пазар. Законът предвижда Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик на електроенергия.

Регулираните цени за крайните битови потребители трябва се прилагат до 31 декември 2025 г. Предвидена е възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г.

Електроразпределителните дружества нямали средства, за са компенсират семействата за увеличението на цените, посочи Драгомир Стойнев.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!